Hlavní obsah

Zpěvačka Marika Gombitová chce odstoupit z ankety Největší Slovák

• Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Zpěvačka Marika Gombitová (62) se jako jediná žena a jako jedna ze dvou žijících osobností (druhou je závodník Peter Sagan) dostala do finálové desítky ankety Největší Slovák. Zpěvačka však na Facebooku oznámila, že z ankety odstupuje.

Foto: Novinky

Marika Gombitová

Článek

Gombitová napsala, že z podpory svých fanoušků je dojatá a umístění v první desítce neočekávala. „Rozhodla jsem se přenechat místo osobnosti, která je možná méně známá, ale pro Slovensko z historického hlediska víc výjimečná,“ napsala zpěvačka. Gombitová však nejmenuje osobnost, která by ji měla v první desítce nahradit.

Těsně za finálovou desítkou se umístil Jozef Gabčík, který byl v roce 1942 účastníkem atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Logicky by tedy měl Gombitovou v první desítce nahradit. Anketu Největší Slovák organizuje veřejnoprávní instituce Rozhlas a televize Slovenska (RTVS).

Pravidla ankety však neříkají nic o možnosti dobrovolně ji opustit. Ve světě se většinou dostávají do čela podobných anket již nežijící osobnosti, proto se v pravidlech na tuto možnost nemyslelo. Na Slovensku se však do první desítky dostal kromě Gombitové i cyklista Peter Sagan, stále aktivní sportovec.

RTVS chce odstoupení Gombitové konzultovat s majitelem licence, kterým je britská BBC. „Největší Slovák je licencovaný program, jehož vlastníkem je BBC. Z toho důvodu je zapotřebí, abychom tak výrazný zásah, jakým změna finálové desítky jednoznačně je, konzultovali s vlastníkem formátu,“ řekla mluvčí RTVS Silvia Turnerová.

Problém s Jánošíkem

Poslanec vládní Slovenské národní strany Anton Hrnko vyzval šéfa RTVS, aby z ankety vyloučil zbojníka Juraje Jánošíka: „Jánošík byl řádným soudem odsouzený za vraždu kněze a nikdy nebyl rehabilitován. Pravidla by se měla dodržovat, jinak je to fraška.“

Narážel tím na vyloučení prezidenta klerofašistického Slovenského štátu Jozefa Tisa, k němuž organizátoři přistoupili po protestech židovských organizací a veřejnosti. Vyškrtnutí z ankety odůvodnili tím, že v anketě nebude možné hlasovat pro lidi, kteří se dopustili válečných zločinů, zločinů proti lidskosti nebo vlastizrady a nebyli rehabilitováni. [celá zpráva]

Vedení RTVS se však zbojníka Jánošíka rozhodlo v anketě ponechat. „Byl souzen institucemi, které již neexistují, a jeho oficiální rehabilitace není reálně možná. Je však možné mluvit o symbolické rehabilitaci v paměti a vědomí lidí,“ zdůvodnila tento krok Turnerová.

Poslanec Hrnko rovněž nepřímo kritizoval umístění zavražděného novináře Jána Kuciaka na 13. místě: „Vysoko se objevili lidé, kteří se stali obětí svých zaměstnavatelů, dávajících jim podepisovat toxické články bez toho, aby je vůbec informovali, že by to mohlo mít i negativní, až fatální důsledky.“

Na základě hlasování diváků se do finálové desítky vedle Gombitové a Sagana dostali kněz Anton Srholec, kněz a politik Andrej Hlinka, soluňští věrozvěsti bratři Cyril a Metoděj, zbojník Juraj Jánošík, politici Gustáv Husák, Alexander Dubček, Milan Rastislav Štefánik a Ľudovít Štúr. Pořadí v rámci desítky nebylo zveřejněno, aby tím nebylo hlasování ovlivněno.

Anketa

Kdo by si podle vás z finálové desítky zasloužil titul největší Slovák?
zpěvačka Marika Gombitová
1,7 %
kněz Anton Srholec
2,1 %
cyklista Peter Sagan
0,8 %
kněz a politik Andrej Hlinka
4,6 %
věrozvěsti Cyril a Metoděj
1,7 %
zbojník Juraj Jánošík
17,5 %
bývalý prezident Gustáv Husák
25 %
politik Alexander Dubček
6,7 %
politik Milan Rastislav Štefánik
35,8 %
politik Ľudovít Štúr
4,1 %
Celkem hlasovalo 240 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám