Hlavní obsah

Největším Slovákem se může stát Husák, Dubček, Štefánik i Hlinka

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Na Nový rok představila slovenská veřejnoprávní instituce Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) deset finalistů ankety Největší Slovák. Vítěze ankety oznámí RTVS 1. května 2019.

Foto: Archív Právo

Zleva Gustáv Husák, Alexander Dubček a Andrej Hlinka

Článek

Na základě hlasování diváků se do finálové desítky dostali zpěvačka Marika Gombitová, kněz Anton Srholec, cyklista Peter Sagan, kněz a politik Andrej Hlinka, soluňští věrozvěsti bratři Cyril a Metoděj, zbojník Juraj Jánošík, politici Gustáv Husák, Alexander Dubček, Milan Rastislav Štefánik a Ľudovít Štúr.

Foto: Profimedia.cz

Peter Sagan

V následujících týdnech bude každé z těchto osobností věnován speciální dokument a diváci mohou hlasovat už pouze pro kandidáty z finálové desítky.

Foto: Archiv NBS

Mince, kvůli které planou na Slovensku vášně.

V případě první desítky RTVS pořadí neoznámila, aby neovlivnila další hlasování. Upřesnila však další pořadí osobností, které se do užšího finále nedostaly.

Foto: Novinky

Marika Gombitová pokřtila svou knihu Úlomky vzpomínek.

Loni v únoru zavražděný novinář Ján Kuciak se umístil na 13. místě, těsně za ním skončil výtvarník Andy Warhol následovaný politikem Vladimírem Mečiarem a hudebníkem Jožo Rážem.

Foto: Profimedia.cz

Podobenka M. R. Štefánika na československé známce

Zajímavostí je 22. místo rakouské císařovny a uherské královny Marie Terezie. Hned za ní se umístil herec Milan Lasica. Další slovenský herec Michal Dočolomanský byl v anketě 33. a Július Satinský 36. Z herců se nejvýše umístil Jozef Kroner na 12. místě.

Foto: Profimedia.cz

Kňez Anton Srholec na snímku z roku 2014

Český premiér a rodák z Bratislavy Andrej Babiš v hlasování obsadil 89. místo. [celá zpráva] Ocitl se tak ve společnosti uherského krále Matyáše Korvína (98. místo), režiséra Jozefa Bednárika (97.), hokejistů Miroslava Šatana (85.), Petra Bondry (81.) a Jozefa Golonky (82.).

Foto: Ivan Vilček, Právo

Velkou dřevěnou sochu daroval městu Terchová řezbář Ján Palko.

Tisa vyřadili

Před startem ankety volala na Slovensku pozdvižení upoutávka, v níž se objevil také prezident klerofašistického Slovenského štátu (1939–1945) Jozef Tiso s titulkem „Válečný zločinec, nebo mučedník?“ Společně s Tisem se do upoutávky dostali také Milan Rastislav Štefánik, Marie Terezie a Alexander Dubček.

Foto: Profimedia.cz

Socha slovenského buditele Ľudovíta Štúra

Po protestech židovských organizací i veřejnosti musela RTVS upoutávku stáhnout z vysílání a Tisa z ankety vyřadila. Generální ředitel RTVS Jaroslav Rezník oznámil, že v anketě nebude možné hlasovat pro lidi, kteří se dopustili válečných zločinů, zločinů proti lidskosti nebo vlastizrady a nebyli rehabilitováni.

„Tiso nebyl žádným mučedníkem, ale jednoznačně negativní osobností slovenských dějin první poloviny 20. století. Do této ankety opravdu nepatří,“ poznamenal historik Ivan Kamenec.

Slovenský štát kolaboroval s nacisty, 70 tisíc Židů dal vyvézt do vyhlazovacích táborů a Němcům za každého Žida zaplatil 500 říšských marek. Tiso byl po druhé světové válce odsouzen jako válečný zločinec a popraven.

Anketa

Kdo by si podle vás z finálové desítky zasloužil titul největší Slovák?
zpěvačka Marika Gombitová
1,7 %
kněz Anton Srholec
2,1 %
cyklista Peter Sagan
0,8 %
kněz a politik Andrej Hlinka
4,6 %
věrozvěsti Cyril a Metoděj
1,7 %
zbojník Juraj Jánošík
17,5 %
bývalý prezident Gustáv Husák
25 %
politik Alexander Dubček
6,7 %
politik Milan Rastislav Štefánik
35,8 %
politik Ľudovít Štúr
4,1 %
Celkem hlasovalo 240 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám