Hlavní obsah

Znalci podcenili české levicové voliče, píše slovenský tisk a dobírá si Škromacha

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský deník Pravda napsal, že čeští sociální demokraté plánovali v říjnových volbách do Senátu získat dvanáct mandátů a to se také stalo. „Mnozí jim velkou šanci nedávali. Dnes tito 'znalci poměrů' zjišťují, že nedocenili levicové voliče, kteří byli víc motivováni podpořit své kandidáty. Z jejich pohledu se totiž hrálo o hodně,“ napsal deník. Vedle toho také list s nadhledem hodnotí personální situaci v ČSSD.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Zdeněk Škromach (vlevo) s Bohuslavem Sobotkou (oba ČSSD)

Článek

Pravda konstatuje, že reformy připravované pravicovým kabinetem dopadnou na nižší a střední vrstvu mnohem víc než na bohaté. „Při nízké volební účasti o výsledku hlasování rozhodl ještě jeden moment. Pro voliče KSČM, jejíž kandidáti v prvním kole neuspěli, byl kandidát ČSSD přirozenou druhou volbou,“ dodal deník.

Podle Pravdy z čistě ústavněprávního hlediska výhra ČSSD není průlomová. „Oranžový Senát se stane místem pro širší diskusi o vládních reformách. Vítězství ČSSD může jejich podobu, i když nepřímo, ovlivnit,“ konstatuje list.

"Velká sympatická anekdota"

Deník Sme s nadsázkou píše, že po sobotě vždy následuje neděle, ale kdo přijde po Bohuslavu Sobotkovi, je zatím nejisté. „Oranžový Senát není pro pravicovou vládu pohromou. Pro ČSSD to neznamená, že bude moci zabránit reformám, jak slibovala levicovým voličům. Ale bude moci dělat mnohem větší hluk,“ píše Sme.

Z kandidátů na předsedu Senátu si Sme všímá především Zdeňka Škromacha, kterého autor článku označil za „velkou sympatickou anekdotu“. List připomíná Škromachův výrok, když ve funkci místopředsedy vlády přiznal, že se někdy sám diví, že to mohl dotáhnout tak vysoko.

Reklama

Výběr článků

Načítám