Hlavní obsah

Zkáza boeingu: V Rusku a v Nizozemsku zveřejnili protichůdná tvrzení

Právo, sw

Údajného ukrajinského vojáka, který v ruských médiích prohlásil, že boeing nad Donbasem sestřelil ukrajinský letoun, vyslýchali přes svátky ruští vyšetřovatelé. Nizozemská média naopak informovala o snímcích, které mají dokazovat, že boeing byl sestřelen raketou země-vzduch.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z místa, kam se zřítil malajsijský boeing Video: Reuters

 
Článek

Údajný voják v rozsáhlém rozhovoru pro bulvární list Komsomolskaja pravda prohlásil, že malajsijský boeing omylem sestřelil pilot ukrajinského bitevníku Su-25, jakýsi kapitán Vološin, který se 17. července vrátil na základnu nedaleko Dněpropetrovsku bez raket vzduch-vzduch, jež prý měl ve výzbroji.

Ruský vyšetřovací výbor již údajného svědka vyslechl a podrobil testu na detektoru lži. „Fakta a svědectví, kterými svědek disponoval a o nichž hovořil jasně, aniž by se do nich zapletl, vyšetřovatele utvrzují, že jeho výpověď je pravdivá. To potvrdil i test na detektoru lži,“ citovala agentura RIA Novosti mluvčího vyšetřovatelů Vladimira Markina.

Nizozemská stanice RTL Nieuws naopak informovala o dvou dosud neznámých snímcích, které mají znázorňovat vertikální stopu spalin po vypálené raketě země-vzduch. Třetí fotografie ukazuje dým stoupající údajně z místa dopadu boeingu.

Stanice snímky nezveřejnila s odůvodněním, že nechce prozradit totožnost fotografa, s nímž také natočila rozhovor. „Fotografoval jsem bílou čáru, aniž bych tehdy věděl, oč jde… Až později mi došlo, co to vlastně bylo,“ řekl muž, který vyšetřovatelům poskytl jak svůj fotoaparát, tak svědectví.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám