Hlavní obsah

Zjišťování věku migrantů rentgenem není protiústavní, rozhodla Francie

– Paříž

Francouzská Ústavní rada, která má v zemi pravomoci ústavního soudu, dnes rozhodla, že pořizování rentgenových snímků za účelem určení stáří mladých migrantů není protiústavní. Informovala o tom agentura AFP. Určení stáří na základě snímků kostí lze ovšem provést jen v případě, že nemá migrant u sebe platný dokument totožnosti a věk, který udává, není pravděpodobný.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Migrující dospělí muži často tvrdí, že je jim méně než 18 let, doklady u sebe nemají. Ilustrační foto

Článek

Nejvyšší francouzská soudní instituce zároveň ve čtvrtečním rozhodnutí upozornila na to, že zkoumání kostí za účelem zjištění věku „vykazuje významnou chybovost“. Odchylka se podle AFP pohybuje mezi 18 měsíci až třemi lety.

Zákon, který testování upravuje, nicméně podle Ústavní rady poskytuje dostatečné záruky, neboť odchylka musí být ve výsledném posudku zmíněna. Navíc nemůže rentgenová zkouška sama o sobě sloužit soudu jako důkaz o stáří testovaného. „V pochybnostech ve prospěch,“ citoval soud jednu ze základních zásad trestního práva.

Zkoumání věku na základě rentgenových snímků je podle soudu přípustné i proto, že ve Francii nezletilí požívají zvláštní právní ochrany, a nesmí se proto s nimi v rozporu se zákonem zacházet jako s dospělými.

Právník Ligy pro lidská práva (LDH) Patrice Spinosi vyjádřil nad rozhodnutím Ústavní rady zklamání. Dobré je podle něj nicméně to, že rada považuje „nejlepší zájem dítěte“ za požadavek vyplývající z ústavy.

Zklamání vyjádřila také zástupkyně organizace Médecins du monde (Lékaři světa) Clémentine Bretová. „Tyto kostní testy nemají nic společného s nejlepším zájmem dítěte, jsou asi tak spolehlivé jako křišťálová koule,“ řekla.

Tvrdil, že je mu 15

Agentura AFP upozornila, že soudci dnes v této věci rozhodovali kvůli případu Guinejce Adamy S., který v době příjezdu do Francie v roce 2016 tvrdil, že je mu 15 let. Rentgenovému testu se mladý muž odmítl podrobit. V roce 2017 soud rozhodl, že nemá nárok na sociální dávky pro děti. Guinejec se proti tomu odvolal a tentokrát s kostním testem souhlasil. Podle snímků pořízených loni v létě mu je mezi 20 a 30 lety.

Podobná debata jako ve Francii se vede například také v Německu, kde pozornost veřejnosti upoutalo v uplynulých letech několik kriminálních případů. Z jejich spáchání přitom byli či stále jsou podezřelí migranti, kteří se prohlašují za nezletilé, o jejich skutečném věku nicméně panují pochybnosti. Řada politiků žádala povinné testy na věk migrantů, kteří u sebe nemají doklady totožnosti. Dětští lékaři vystupovali většinou proti tomuto návrhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám