Hlavní obsah

Zika může vážně poškodit mozek i dospělým, upozorňuje francouzská studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Virus zika, který je spojován s poruchou vývoje mozku u nenarozených dětí, může zřejmě vážně poškodit mozek i dospělým lidem, varovali ve čtvrtek podle agentury AFP francouzští výzkumníci. Stopy viru se našly v mozkomíšním moku 81letého muže, jenž byl v lednu hospitalizován v nemocnici u Paříže poté, co se vrátil z měsíční cesty po Tichomoří.

Foto: Mariana Bazo, Reuters

Vzorek krve od pacienta, kterého kousl komár rodu Aedes.

Článek

Pacient byl v polobezvědomí, s vysokou horečkou a částečně ochrnutý. Diagnostikován mu byl zánět mozku a mozkových blan, napsali vědci v odborném časopise New England Journal of Medicine.

„Podle našich vědomostí je to první zadokumentovaný případ svého druhu,“ řekl AFP spoluautor studie Guillaume Carteaux, odborník z nemocnice, jež se o pacienta starala.

Upozornil ale, že pouhá přítomnost viru v těle nemocného ještě neznamená, že zika je skutečnou příčinou jeho zhoršeného zdravotního stavu. Pacient během svých nedávných cest navštívil Novou Kaledonii, Vanuatu, Šalamounovy ostrovy a Nový Zéland a během výpravy se těšil dobrému zdraví. V současnosti už je částečně zotavený.

Zánět míchy

„Lékaři by si měli být vědomi toho, že virus zika může být spojen se zánětem mozku,“ napsal tým expertů, podle kterých se v těle pacienta žádná jiná infekce neobjevila.

Jiný francouzský tým ve středu informoval o případu 15leté dívky z francouzského karibského ostrova Guadeloupe s akutní myelitidou, tedy zánětem míchy. Toto onemocnění způsobuje paralýzu končetin zablokováním komunikace mezi míchou a zbytkem těla. Přítomnost viru zika se projevila v dívčině mozkomíšním moku, krvi i moči.

Guillain-Barrého syndrom

Francouzští vědci nedávno našli také první doklady, že virus zika může způsobit vzácné neurologické onemocnění, které vede k dočasné paralýze. Z analýzy dat z Francouzské Polynésie před dvěma lety, kdy se tam tento virus rozšířil, analyzovali krevní vzorky 42 lidí postižených v letech 2013–2014 takzvaným Guillainovým-Barrého syndromem (GBS), vzácným autoimunitním onemocněním, které zasahuje nervový systém. U 93 procent z nich se také našly stopy po předešlé nákaze virem zika. [celá zpráva]

Virus zika přenáší především komár druhu Aedes aegypti, ale mohou ho šířit i jiné druhy komárů rodu Aedes.

Světová zdravotnická organizace (WHO) počátkem února kvůli viru zika vyhlásila celosvětový stav nouze. Podle WHO vir samotný není důvodem vyhlášení nouzového stavu, protože sám o sobě nevyvolává klinicky vážné stavy. Klíčové je podle organizace najít důkazy o spojitosti ziky s mikrocefalií, tedy vývojovou poruchou, která předčasně ukončuje růst mozku dětí. V místě, kde se šíří zika, se rodí více dětí s malou hlavou.

Loni na podzim se nákaza virem se objevila v Brazílii a postupně se rozšířila do více než dvacítky zemí amerického kontinentu; jednotlivé případy už zaznamenaly i evropské státy včetně České republiky. Proti viru zika dosud neexistuje účinný lék ani vakcína.

Reklama

Související témata:

Související články

Zika může u dospělých způsobovat paralýzu

Francouzští vědci našli první doklady, že virus zika může způsobit vzácné neurologické onemocnění, které vede k dočasné paralýze. Plyne to ze studie, kterou...

Výběr článků

Načítám