Hlavní obsah

Zemědělci způsobili největší dopravní zácpu v historii Nizozemska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Demonstrující nizozemští zemědělci v úterý způsobili největší zácpy v historii země. Celkem byly dlouhé 1136 kilometrů, uvedl místní autoklub ANWB.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Farmáři na traktorech blokovali dopravu do HaaguVideo: @pukkie010, AP

 
Článek

Farmáři požadovali větší uznání, hlavně ale vztekle reagovali na obvinění, že zemědělská produkce může za problém s emisemi skleníkových plynů.

V zemi se například spekuluje, že by se snížila maximální rychlost na silnicích a také o tom, že by se uzavřely neefektivní farmy chovající dobytek. Zemědělci mají pocit, že jsou obětním beránkem, zatímco například letecká doprava tlaku na omezení emisí uniká.

Přesný počet účastníků není znám, ale organizátoři počítali, že se do demonstrace v centru Haagu zapojí 15 000 zemědělců. Mnozí přijeli s traktory a prorazili ochranné ploty.

Už hodinu před plánovaným začátkem protestu dorazilo do Malieveldu na pět set traktorů. Mnohé měly transparenty „Žádní farmáři, žádné jídlo“. Tři lidé byli zadrženi.

„Cítíme se, že jsme byli zahnáni jako blbci do rohu městskými týpky, kteří přijdou a řeknou nám, jak by to mělo fungovat na venkově,“ uvedl jeden z organizátorů protestu Mark van der Oever.

Liberální poslance Tjeerd de Groot vyzval ke snížení stád a hejn na polovinu, což by znamenalo, že se bude chovat o šest milionů méně prasat a o 50 milionů méně kuřat, protože cílem má být udržitelné zemědělství. To pobouřilo rolníky.

Traktory v Malieveldu

Jeden z reportérů řekl, že i když byl Malieveld plný, přijížděly další a další traktory. Haagská starostka Pauline Krikkeová varovala, že „situace není bezpečná“.

Největší problémy ale způsobily traktory na dálnicích a hlavních silnicích. Jejich kolona na dálnici v Brabantsku jela po celé šíři dálnice a neumožnila dalším řidičům ji předjet. Předjíždění bylo nemožné i na dalších silnicích a kolony ve špičce dosáhly 1136 km.

Zemědělci se považují za obětní beránky, protože v září stanice RTL uvedla, že nejhorší je znečištění kolem Amsterdamu, u letiště Schiphol a u Rotterdamu, tedy v místech, kde zemědělství právě nebují.

Vláda navíc souhlasí, aby se v Zandvoortu od příštího roku opět jezdily závody Formule 1. Přitom chce v příštím roce výrazně snížit emise, podle zdravotnických úřadů o 15 procent, přičemž se mají hlavně snížit emise metanu a oxidů dusíků, ale ne kysličníku uhličitého.

Současně nejvyšší nizozemský soud v květnu rozhodl, že zákony pro stavbu domů a zemědělskou produkci porušují zákony EU na ochranu přírody před dusíkatými zplodinami, což vedlo k zastavení tisíců projektů, které se týkaly i výstavby domů, silnic a letišť. Minulý týden doporučující výbor parlamentu uvedl, že kvůli snížení emisí dusíku budou potřeba drastická omezení na silnicích i v zemědělství.

Reklama

Výběr článků

Načítám