Hlavní obsah

Zemana bychom neměli zvát do Berlína, napsal Die Welt

– Berlín • Aktualizováno

Německá vláda by neměla zvát nastupujícího českého prezidenta Miloše Zemana do Berlína kvůli antiněmecké kampani, kterou v Česku rozpoutal, napsal v pondělí německý deník Die Welt. Neměla by též akceptovat, že se nenávist vůči Němcům stane normalitou evropské politiky. Návrh nepřímo odmítla německá vláda. Chce pokračování dobrých vztahů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Článek

Německá vláda věří, že současná velmi dobrá spolupráce s Českem bude pokračovat i za prezidenta Miloše Zemana," řekl mluvčí ministerstva zahraničí Andreas Peschke. "Spolková vláda samozřejmě novému českému prezidentovi Miloši Zemanovi gratuluje a věří, že i s novým prezidentem a jeho týmem bude velmi dobrá spolupráce." Vyzdvihl přitom prohlubování česko-německých vztahů v posledních letech a desetiletích. "Jsme si naprosto jisti, že tento pozitivní duch bude pokračovat," dodal mluvčí.

Odmítl se vyjádřit k otázce týkající se předvolební debaty v Česku, které dominovaly spory o "Benešovy dekrety" a odsun německé menšiny z poválečného Československa.

"Neočekáváte, že se budeme vměšovat do vnitročeské diskuze," poznamenal. Připustil nicméně, že otázka dekretů je jedna z těch, na které má Berlín s Prahou odlišný názor: "V sousedských vztazích mezi přáteli ale existuje mnoho věcí, na které nemá člověk stejný názor. Tak je tomu i v česko-německých vztazích, v nichž se rozpory nezametají pod koberec, ale snažíme se krok za krokem kulturní rozdíly limitovat, aby byly ve vztazích stále méně důležité," uvedl Peschke.

Kritika listu Die Welt

Za málo povzbudivé považuje Die Welt, že Zeman konkurenta Karla Schwarzenberga porazil "antiněmeckými resentimenty".

"Znovu byl vyvolán přízrak sudetských Němců, aby se v Česku sbíraly politické body. Pravděpodobně si Němci budou muset zvyknout, že takové polemiky budou v příštích letech přibývat," soudí Die Welt a připomíná protiněmeckou rétoriku bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho. Podle něj je Itálie vazal Německa. [celá zpráva]

„Je proto důležité, aby spolková vláda za kulisami jasně ukázala: rozdmýchávání zatuchlých antiněmeckých resentimentů něco stojí. Zeman by každopádně nyní neměl dostat pozvánku do Berlína," míní Die Welt, podle něhož by se vláda kancléřky Angely Merkelové měla stejně zachovat vůči Berlusconimu, pokud po italských volbách bude hrát nějakou roli v politice Říma. Sám dokonce hrozil odchodem od eura. [celá zpráva]

„Ne jako odplatu, ale z důvodů odstrašení. Kdo si myslí, že se volební boj musí dělat s protiněmeckými hesly, měl by vědět, že Berlín nebude předstírat, že se nic nestalo. Neměli bychom akceptovat, že se nenávist vůči Němcům stane novou normalitou v evropské politice," uzavírá deník, který patří nejvlivnějšímu německému mediálnímu koncernu Axel Springer.

Zeman uvedl, že plánuje postupně navštívit všechny sousední země tak, jak mu přijdou pozvání z nich.

Zemana cupují i další německojazyčné listy

"Levicový dinosaurus Miloš Zeman už dříve pochopil, že je třeba u malých lidí vyvolávat umělý strach, že by mohli přijít o svůj domek ve prospěch sudetských Němců, kteří nemají dodnes na mysli nic jiného než odplatu za vyhnání po válce. Za asistence svého duchovního bratra, současného prezidenta Václava Klause, se dychtivě chytil kritiky, kterou jeho protikandidát Karel Schwarzenberg adresoval poválečným zločinům. Starý duch strachu znovu zafungoval," glosoval styl Zemanovy kampaně Südwest Presse. Otázka sudetských vysídlení Němců se stala jedním z témat kampaně. Karel Schwarzenberg zase při výměně názorů uvedl, že podle dnešního mezinárodního práva by za to mohl být Edvard Beneš souzen v Haagu. [celá zpráva]

"Téma sudetských Němců nejspíš nebude mít pro praktickou politiku Zemana žádný význam. Posloužilo mu jen pro to, aby se dostal na Pražský hrad," domnívá se deník vycházející na jihozápadě Německa. Podle něho nový prezident slavil úspěch i díky svému populismu.

Rakouský deník Kurier tvrdí, že Zeman nemluvil pravdu, když se v televizním vystoupení opravil a za autora údajného vyjádření podpory Schwarzenbergovi označil místo nejvyššího představitele sudetských Němců Bernda Posselta šéfa rakouských sudetských Němců. Ten na dotaz Kurieru sdělil, že ani on o žádném takovém vyjádření neví.

Konec euroskepticismu

Listy Mitteldeutsche Zeitung a Badische Zeitung shodně konstatují, že volba Zemana "není žádnou katastrofou". "I přes svůj sklon k populismu není Zeman zahraničněpolitický blouznivec jako jeho předchůdce Václav Klaus. Chce a bude Čechy usmiřovat s Evropou," věří oba listy.

I Hamburger Abendblatt vítá, že po éře Klause zavlaje nad Pražským hradem vlajka Evropské unie. "Zda ale po výměně vlajek bude následovat i skutečná politická změna v srdci kontinentu, zůstává otevřené", poznamenává hamburský deník, podle kterého jsou si "pravicový populista Klaus a levicový populista Zeman ve svém chápání moci ne nepodobní".

"Po polarizátoru Klausovi nepřijde se Zemanem na Pražský hrad asi žádný usmiřovatel," myslí si Hamburger Abendblatt a předpovídá, že v Česku mohou nastat "turbulentní časy".

Reklama

Výběr článků

Načítám