Hlavní obsah

Zeman se setkal s německým prezidentem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Český prezident Miloš Zeman se v pátek dopoledne setkal v Berlíně se svým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem. Během společného oběda na zámku Bellevue měli hovořit především o vzájemných vztazích, Evropské unii, vztazích s Ruskem.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Prezidenti Německa a ČR Frank-Walter Steinmeier a Miloš Zeman.

Článek

Státníci vyslechli hymny obou zemí a Zeman se zapsal do pamětní knihy. „Česká republika a Německo jsou si dnes jako sousedé a členové Evropské unie blíže než kdy dříve a skutečně je váže přátelství,“ uvedl Steinmeier na úvod schůzky podle svého úřadu.

„Jako přátelé neseme společně zodpovědnost za překonání dlouhodobé evropské krize, za nalezení společných odpovědí na nezodpovězené otázky a především za to, aby Evropa zůstala ušetřena dalšího rozdělení na Východ a Západ,“ řekl ještě německý prezident a připomněl 100. výročí založení Československa, osobnost prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka i události pražského jara před 50 lety.

Prezidenti by měli jednat o přeshraniční spolupráci, otázce euroregionů a o ekonomických vztazích a jejich rozšíření. Tématem by měla být i vnitřní politika obou zemí, reforma Evropské unie, evropský rozpočet, volby do Evropského parlamentu, migrace a vztahy s Ruskem.

O podobných otázkách chce odpoledne Zeman hovořit i s kancléřkou Angelou Merkelovou v budově berlínského kancléřství. Ani po jedné z vrcholných schůzek není plánována tisková konference; s českými novináři bude Zeman mluvit později odpoledne.

Na závěr své třídenní oficiální návštěvy Německa se později odpoledne český prezident sejde s bývalým kancléřem Gerhardem Schröderem, kterého ve čtvrtek označil za jednoho ze svých dvou největších německých politických přátel vedle bývalého eurokomisaře pro rozšíření Güntera Verheugena, nímž už se setkal ve středu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám