Hlavní obsah

Zeman kritizoval dvojí metr EU na Krym a na Kosovo

Moskva/Praha
Aktualizováno

Český prezident Miloš Zeman při rozhovoru se zástupcem ředitele ruské tiskové agentury TASS Michailem Gusmanem ve čtvrtek kritizoval, že Evropská unie uplatňuje odlišný přístup vůči Rusku při anexi Krymu, než jaký použila při uznání nezávislosti Kosova na Srbsku.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Na jedná straně máte Kosovo, kde byla garance OSN, ale tato záruka nebyla naplněna, a na druhé straně Krym, kde se uskutečnilo referendum,“ řekl Zeman. „To je dvojí standard, což je špatně,“ dodal.

Agentura TASS v této souvislosti připomněla, že Zeman dříve několikrát prohlásil, že OSN opakovaně garantovala autonomii Kosova v rámci bývalé Jugoslávie, ale mezinárodní společenství pak umožnilo Jugoslávii bombardovat.

Zeman dodal, že i když je jediný politik, který se takto vyjádřil, neznamená to, že jiní takové názory nemají. Je přesvědčen, „že jim (jen) chybí odvaha veřejně vyjádřit (své názory)“.

Spojme se proti terorismu

Zeman se v rozhovoru vyslovil pro rozšíření spolupráce evropských zemí s Ruskem v boji proti terorismu. „Nikdo nespojuje víc než společný nepřítel. A Rusko má v této otázce svou historickou zkušenost. Proč bychom se nespojili v boji proti islámskému extremismu?” citovala agentura českého prezidenta.

Evropská unie podle Zemana postrádá silné vedení. „Spojené státy mají silného vůdce, kterým je prezident. Platí to i o Rusku nebo Číně. Řekněte mi, kdo je silným vůdcem Evropské unie? Nikdo takový bohužel není,” uvedl.

Zeman ruské agentuře řekl, že je zastáncem ochrany válečných pomníků sovětských vojáků v České republice. Stav památníků, na jejichž zachování velmi záleží Kremlu i velké části ruské veřejnosti, ruská oficiální místa v případě Česka - na rozdíl například od Polska - hodnotí vysoko.

Reklama

Výběr článků

Načítám