Hlavní obsah

Zelenskyj souhlasí se zvláštním statusem pro Donbas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajina přizná zvláštní status povstaleckým zónám na východě země, oznámil prezident Volodymyr Zelenskyj. Rozhodnutí by mělo výrazně přispět k realizaci minských dohod o míru na Donbasu.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Volodymyr Zelenskyj

Článek

Zelenskyj to uvedl po zasedání třístranné kontaktní skupiny, kterou tvoří Ukrajina, Rusko a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Ta se shodla na podobě mírového procesu na Donbasu, který se označuje jako Steinmeierova formule podle německého prezidenta, který ji v roce 2016 jako ministr zahraničí navrhl.

Zelenskyj uvedl, proč se není třeba bát plánu, který dlouho Kyjev odmítal: „Chci promluvit o největším strašákovi posledních týdnů, který se nazývá Steinmeierova formule a co znamená.“

Zdůraznil, že nový dočasný zákon o místním uspořádání v oblasti ORDLO, jak se označují oblasti pod kontrolou separatistů v Doněcké a Luhanské oblasti, který je ve společnosti znám jako zákon o zvláštním statutu Donbasu, umožní v oblasti uspořádat místní volby, a to podle ukrajinského zákona.

Klíčem je stažení ruských sil

Podmínkou voleb ovšem je, že ruské jednotky a proruští separatisté se stáhnou nebo složí zbraně a Ukrajina bude opět kontrolovat hranice oddělují separatistické oblasti v Doněcké a Luhanské oblasti od Ruska. „Nebudou žádné volby pod zamířenými zbraněmi,“ řekl Zelenskyj. Přehodil tak odpovědnost na Moskvu, která podporuje separatisty.

Volby budou monitorovány OBSE. Pokud organizace uzná, že byly spravedlivé, oblast dostane okamžitě právo na samosprávu. Zelenskyj ale neupřesnil, jaké formy samospráva nabyde. Separatisté chtěli autonomii, ale to Kyjev odmítal.

Zelenskyj zdůraznil, že nový zákon na základě Steinmeierovy formule je velmi důležitý nejen pro mír na Donbasu, ale také kvůli tomu, že stávající zákon o oblasti vyprší na konci roku 2019 . K novému zákonu uvedl, že ho vypracuje parlament a „nebude překročena žádná červená linie, takže nedojde k žádné kapitulaci”. Schvalování by měla předcházet "veřejná diskuse", dodal prezident.

V září chtěl Zelenskyj tento plán probrat s Německem, Francií a Ruskem, ale tato schůzka se neuskutečnila. Rusko požadovalo napřed přijmout Steinmeierovu formuli. Zelenskyj před volbami slíbil, že jeho prioritou je ukončení války na Donbasu. Byl to jeden z důvodů, proč vyhrál volby.

Reklama

Výběr článků

Načítám