Hlavní obsah

Zeď se řítila jako lavina, popisoval svědek stockholmský útok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Krev, mrtví, zmrzačení lidé, chaos a strach panovaly v pátek odpoledne v centru Stockholmu poté, co řidič v nákladní voze najížděl na nákupní třídě Drottninggatan do lidí a nakonec prorazil průčelí obchodního domu Ahléns. Všichni byli šokovaní a nevěděli, co se děje, napsal server The Local.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Po útoku nákladním vozem zůstali v centru Stockholmu mrtví a zranění.

Článek

„Viděl jsem nákladní auto narazit do budovy, pak tři lidi, možná policisty, jak se snaží rozbít palicemi výlohu. Viděl jsem tři mrtvá těla,” popsal serveru svědek, jehož jméno nebylo uvedeno.

V šoku byli i zákazníci v obchodním domě Åhléns. „Šel jsem k východu a naráz jsem viděl, že se na nás řítí zeď jako lavina. V první chvíli jsem si myslel, že vybuchla bomba. Lidé se obrátili a v panice utíkali k východům. Hlavní bylo dostat se z místa, jak nejrychleji to šlo. Když jsem vyšel ven, viděl jsem plameny,“ řekl agentuře TT Christoffer Ung.

Foto: Fredrik Sandberg, ČTK/AP

Policie potvrdila tři mrtvé a osm zraněných, počty se ovšem mohou ještě měnit.

Španěl, který seděl v nedaleké kavárně, řekl: „Viděli jsme lidi utíkat a křičet. Panovala velká panika.“

V šoku byl i člověk, který vyšel právě z bazénu v Drottninggatanu: „Bylo to hrozné. Hodně krve na ulici. Leželi tam lidi. Když jsem přišel, dvěma z nich prováděli masáž srdce, ale jeden vypadal, že je mrtvý”.

Foto: Anders Wiklund, ČTK/AP

Nákla´dák, který vjel do davu lidí v centru Stockholmu.

Malin Emtö, který provozuje obchod Esprit v třetím patře domu o tři bloky vedle, dodal pro The Local: „Byl jsem ve svém obchodě a náhle se tam objevil zákazník se záchvatem paniky, který začal křičet. Běželi jsme k oknu a viděli dvě mrtvá těla, těžce zmrzačená. Náklaďák, který je přejel, mířil k Åhlens.“ Emtö dodal, že zákazníky zadržel v obchodě.

Panika se rychle šířila. Američan, který na stockholmském nádraží nastupoval do vlaku do Malmö, popsal situaci na nádraží, které bylo později evakuované. „Řekli nám, abychom vystoupili. Čekali jsme na nástupišti asi patnáct minut a viděli jsme nějaké lidi, jak utíkají a křičí střelba, střelba,“ popsal. Zatím ale nebylo potvrzeno, že se při útoku střílelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám