Hlavní obsah

Zavražděný Litviněnko byl britským agentem, tvrdí advokát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Bývalý agent ruské tajné služby Alexandr Litviněnko, který byl otráven v listopadu 2006 v Londýně izotopem polonia, pracoval v té době pro britské tajné služby MI6 a do jeho vraždy byla zapletena Moskva. Zaznělo to ve čtvrtek podle stanice BBC před londýnským soudem v rámci přípravy soudního vyšetřování případu, které začne v Británii v květnu.

Foto: Profimedia.cz

Alexandr Litviněnko

Článek

Tajné dokumenty poskytnuté britskou vládou umožňují tvrdit, že Rusko se podílelo na smrti Litviněnka, řekl ve čtvrtek soudu Hugh Davies, který je pověřen výslechem svědků a přípravou důkazních materiálů pro očekávané vyšetřování přesných příčin a okolností smrti ruského přeběhlíka.

Advokát manželky oběti Mariny Litviněnkové soudu sdělil, že Litviněnko pracoval několik let pro špionážní služby MI6. Ty ho prý krátce před jeho smrtí požádaly, aby pomáhal španělským tajným službám při vyšetřování ruské mafie a jejích vazeb na politickou scénu. Byl placeným agentem a britské tajné služby selhaly při jeho ochraně, konstatoval advokát Ben Emmerson.

Litviněnko byl bývalý agent KGB, z něhož se stal kritik Kremlu. Utekl a usadil se v Británii. Třiačtyřicetiletý Rus zemřel podle Britů asi tři týdny poté, co vypil čaj otrávený izotopem polonia 210 při schůzce s dalšími ruskými agenty v londýnském hotelu. Podle britské policie je hlavním podezřelým jeden z nich, Andrej Lugovoj.

Případ vyvolává napětí mezi Británií a Ruskem, které od začátku jakýkoli podíl na vraždě popírá a loni vyjádřilo přesvědčení, že to britské vyšetřování potvrdí. Dosud však odmítá vydat k výslechu do Británie Lugového, který podle Moskvy i na detektoru lži jakoukoli vinu popřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám