Hlavní obsah

Zaorálek si kvůli násilné smrti Čecha v Londýně předvolal velvyslankyni

Praha
Aktualizováno

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) si předvolal britskou velvyslankyni Jan Thompsonovou. Předvolání následuje po osvobozujícím verdiktu trestního soudu v Londýně ve věci násilné smrti Čecha Zdeňka M. v září loňského roku. Soud podezřelého Raymonda Sculleyho, po jehož napadení český občan zemřel, v pondělí osvobodil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Velvyslankyně Velké Británie v ČR Jan Thompsonová

Článek

Zaorálek svolal na odpoledne tiskovou konferenci. „Bude následovat po schůzce s paní velvyslankyní,“ potvrdila Novinkám Irena Valentová z tiskového odboru ministerstva.

Zdeňka M. ubil loni v září 29letý muž řetězem od zámku ke kolu. Čech se vracel v noci domů, když se v nočním bistru dostal nejprve do slovní potyčky s trojicí mužů. Spor pokračoval na ulici, kde vyvrcholil napadením ze strany Sculleyho. Jak zaznělo u soudu, Sculley udeřil Zdeňka M. řetězem nejméně třikrát a zasáhl hlavu. Čech podle pitvy zemřel v důsledku silného krvácení.

Foto: Profimedia.cz

Květiny na místě, kdy byl Čech ubit

Sculley byl obviněn z vraždy, ale londýnský soud v pondělí překvapivě rozhodl o jeho nevině, když přistoupil na jeho argumentaci o sebeobraně. Zprostil ho jak obvinění z vraždy, tak ze zabití. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám