Hlavní obsah

Britský soud zprostil obvinění z vraždy muže, jenž ubil Čecha

Londýn/Praha
Aktualizováno

Britský soud zprostil obvinění z vraždy britského občana, který loni řetězem ubil k smrti českého imigranta. Pachatel, který nebyl uznán vinným ani z úmyslného zabití, se brání, že jednal v sebeobraně, uvedla britská tisková agentura PA. Televize Prima s odvoláním na sestru zavražděného informovala, že rodina hledá způsob, jak verdikt zvrátit.

Foto: Profimedia.cz

Fotografie Zdeňka M. na plotě nedaleko místa, kde v Londýně zemřel.

Článek

Podle vyšetřovatelů se jednatřicetiletý Čech Zdeněk M., který v Británii žil více než deset let, nepohodl loni v září nedaleko svého bydliště v Londýně se skupinou mladíků na kolech. Podle očitých svědectví si je dobíral, zda nejsou bicyklovým gangem, což skupinu rozzlobilo.

Navzdory tomu, že Čech chtěl situaci uklidnit, devětadvacetiletý Raymond Sculley na něj podle záběrů bezpečnostní kamery zaútočil s řetězem s bezpečnostním zámkem na kolo a zasadil mu rány do hlavy. Pak nad svou obětí stál a podle svědků ležícímu muži řekl: „Podívej, cos mě donutil udělat”.

Sculley u soudu tvrdil, že jednal v sebeobraně. Nejprve prý Čecha udeřil řetězem proto, že se dostal do potyčky s jeho kamarádem. Sculley řekl, že mířil na rameno Zdeňka M. Pak ale potyčka pokračovala a Sculley Čecha udeřil znovu. Soudu tvrdil, že se to stalo poté, co se Zdeněk M. obrátil proti němu.

Čech podle pitvy zemřel v důsledku silného krvácení.

Přihlásil se za dva dny

Incident se udál po hlasování o brexitu, které vyvolalo vlnu útoků na imigranty, a případ si tudíž vysloužil velkou pozornost britských médií.

Pomoc umírajícímu Čechovi zavolal cyklista, který projížděl kolem, ale Zdeňka M. už se nepodařilo oživit.

Sculley se na policii přihlásil o dva dny později poté, co jeho totožnost vyšetřovatelům sdělili dva jeho známí. Policistům řekl, že se cítí zdrcen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám