Hlavní obsah

Záhadné ruské rádio začalo místo kódů a šifer vyhrávat Gangnam style

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Monotónní strojové vysílání záhadného ruského rádia UVB-76, které od studené války nepřetržitě šíří kódovanou řeč a šifry do celého světa, minulý týden nakrátko vystřídal Gangnam Style. Singl jihokorejského rappera, který před pár lety pobláznil svět, ale patrně nebyl obávaným skrytým povelem k invazi na Ukrajinu, nýbrž spíše vtípkem pirátů. Upozornil na to mimo jiné server Vice.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Radiovysílač šíří signál na frekvenci 4625 kHz nepřetržitě od roku 1982. Fascinuje tím radioamatéry, nejrůznější nadšence a záhadology.

Vysílání obsahuje jednolitý tón, který co pár vteřin doprovodí strojové pípnutí. Přibližně jednou nebo dvakrát týdně se ozve mužský nebo ženský hlas a řekne několik slov v ruštině. Například „člun“ nebo „zemědělský specialista“.

To je vše, respektive bylo do minulého týdne, kdy vysílač přezdívaný bzučák překvapivě ožil.

Kromě jihokorejského hitu Gangnam Style začali neznámí piráti do signálu i „kreslit” tak, aby při analýze signálu přes spektometr vyobrazili nejrůznější memy a karikatury, například stylizovaný obličej používaný hackerským hnutím Anonymous.

Piráti nenarušili samotné vysílání rádia UVB-76, ale nakrátko zahltili frekvenci vysíláním z vlastních vysílačů.

Na monotónním vysílání, které je možné poslouchat on-line přes streamovací službu Youtube, se tedy nic nezměnilo.

Do celého světa se šíří záhadné vysílání, nikdo neumí vysvětlit jeho účel

Evropa

Systém mrtvá ruka

Jaký má nepřetržité vysílání takzvaného bzučáku vlastně smysl, zůstává dál nejasné. Objevují se konspirační teorie, že jde o zprávy určené mimozemšťanům, podle BBC se ale nabízejí i přízemnější vysvětlení. Jedním z nich je možnost, že jde o součást systému zvaného „mrtvá ruka” nebo také Perimetr, který by v případě zásahu Ruska jadernými hlavicemi přestal vysílat a spustil by odvetnou reakci. To by vedlo k nukleární apokalypse.

Problém je v tom, že vysílání na krátkých vlnách ze dvou míst v Rusku ve stávající podobě nepřináší stoprocentní jistotu, že signál nepřetržitě udrží například ponorka kdekoliv na světě. Sebemenší výpadek by pak mohl mít katastrofické následky.

Nejpravděpodobnějším vysvětlením je podle BBC to, že účelem vysílání je rezervovat frekvenci pro případ krizové situace. Například války. Stanice by mohla být použita k instruktáži sítě špiónů po celém světě a armádních jednotek v odlehlých oblastech.

Zdá se, že to už Rusové vyzkoušeli. V roce 2013 odvysílali zprávu „vydán rozkaz 135“. To mohl být například rozkaz k bojové pohotovosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám