Hlavní obsah

Záhada zříceného airbusu bude vyřešena, data v černých skříňkách lze číst

– Paříž
Novinky, rei

Expertům z francouzského úřadu pro vyšetřování leteckých nehod BEA se během uplynulého víkendu podařilo stáhnout data z obou černých skříněk airbusu společnosti Air France, který se předloni zřítil do Atlantského oceánu. Představitelé úřadu to oznámili na pondělní tiskové konferenci. Letové záznamy by měly ozřejmit, co bylo příčinou nehody, kterou nepřežil žádný z 228 lidí na palubě.

Foto: Reuters

Křídlo a podvozek havarovaného airbusu na dně Atlantiku

Článek

Záznamy jsou podle vyšetřovatelů čitelné, a oni tak mají k dispozici i nahrávku hovorů v pilotní kabině během posledních dvou hodin letu, kdy se letadlo při nočním přeletu z Rio de Janeira do Paříže dostalo do bouřky. Přesná příčina havárie není známa, ačkoliv se nejčastěji hovořilo o vadných rychlostních sondách.

Rozbor letových záznamů podle BEA potrvá několik týdnů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Fotografie trosek airbusu Air France na dně AtlantikuVideo: Reuters

Havárie Airbusu A330 z 1. června 2009 byla nejtragičtější nehodou za celou existenci francouzského leteckého dopravce. Vrak letadla se pátračům podařilo nalézt teprve minulý měsíc během čtvrté mise, jež byla avizována jako poslední. V troskách se nachází množství těl, z nichž mnohá téměř pět kilometrů pod hladinou stále sedí připoutaná v sedadlech.

Pařížský soud však s ohledem na jejich památku zakázal oběti vyzvednout, protože se dvě těla při prvním pokusu o vyzvednutí cestou k hladině rozpadla. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vylovení druhé černé skříňky francouzského AirbusuVideo: Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám