Hlavní obsah

Zadržené ruské rozvědčíky obvinili na Ukrajině z terorismu, hrozí jim 15 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva
Aktualizováno

Dva příslušníky ruské vojenské rozvědky GRU zadržené v sobotu na východě Ukrajiny obvinili z terorismu a hrozí jim 15 let vězení. Oznámila to ve středu Ukrajinska pravda s odvoláním na poradce šéfa ukrajinské tajné služby SBU. Jevgenij Jerofejev a Alexandr Alexandrov se s obviněním seznámili v kyjevské vojenské nemocnici, kde si léčí střelná zranění z přestřelky, po níž byli zajati.

Foto: Markian Lubkivskyi, ČTK/AP

Kapitán ruské rozvědky GRU Jevgenij Jerofejev ve vojenské nemocnici v Kyjevě

Článek

„Informuji vás, že proti příslušníkům GRU kapitánovi Jerofejevovi a seržantovi Alexandrovovi vyšetřovatelé vznesli obvinění z podezření ze spáchání trestného činu podle paragrafu 258 čl. 3 trestního zákoníku za účast v teroristických aktivitách ve službách takzvané Luhanské lidové republiky,“  řekl poradce šéfa SBU Markijan Lubkivskyj.

Dodal, že oběma bylo dovoleno zavolat svým rodinám, ale Alexandrovovi telefon nezvedali. Zajaté vojáky v Kyjevě navštívila delegace Mezinárodního výboru Červeného kříže. Na povolení zatím marně čekají pracovníci ruského konzulátu.

Zadržení Rusové jsou podle Kyjeva příslušníky třetí samostatné brigády speciálních sil ruské vojenské rozvědky GRU dislokovaných v Toljatti. Dopadeni byli v sobotu u Ščastje v Luhanské oblasti, kde se pokusili ovládnout strategický most. [celá zpráva]

Podle Moskvy jde o bývalé příslušníky GRU

Moskva nejdřív incident nekomentovala, později připustila, že jde o občany Ruské federace. V době zadržení ale prý příslušníky ruské armády nebyli.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ruský rozvědčík, četař Alexandr Alexandrov v kyjevské vojenské nemocnici

Ve středu ruské ministerstvo obrany oznámilo, že Jerofejev a Alexandrov „absolvovali službu v jedné z jednotek ruské armády a mají za sebou vojenský výcvik”. Přiznalo, že působili v GRU, ale že jde o bývalé vojáky.

Podle výpovědi jednoho z bývalých vojáků 3. samostatné brigády speciálních sil Jerofejev nebyl propuštěn ze služby, napsala Ukrajinska pravda.

Šéf luhanských vzbouřenců Igor Plotnickij prohlásil, že má k dispozici dokumenty svědčící o příslušnosti zadržených Rusů k luhanským policejním oddílům. Plotnickij podle povstalecké agentury DAN počítá s tím, že se podaří je vyměnit za zajaté ukrajinské vojáky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám