Hlavní obsah

Zadržené jsme pouštěli, abychom pomáhali ženám, popsal šéf policie Silvestr v Kolíně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolín nad Rýnem

Policisté v německém Kolíně nad Rýnem museli během loňské silvestrovské noci zadržené muže podezřelé z násilných činů či krádeží často nechat zase jít, aby mohli přispěchat na pomoc dalším ženám. Vyšetřovací komisi zemského sněmu Severního Porýní-Vestfálska to řekl policejní prezident Dieter Romann. Přiznal se, že se s takovým rozsahem sexuálně motivovaných útoků dosud nesetkal.

Foto: Profimedia.cz

Němečtí policisté před kolínským nádražím

Článek

Přiznal se, že se s takovým rozsahem sexuálně motivovaných útoků dosud nesetkal. „Odvrácení bezprostředního ohrožení má přednost před pronásledováním pachatelů trestných činů,” uvedl Romann. Dodal, že federální i zemská policie „byly zcela překvapené rozsahem činnosti pachatelů ze severní Afriky”. Podle listu Die Zeit dodal, že fenomén masových skupinových sexuálních útoků na ženy „byl v Německu naprosto neznámý“ a policie jej „nemohla předvídat“.

Nasazeno bylo podle Romanna 67 policistů, tedy výrazně více než v předchozích letech. Další posily podle něj nebylo tehdy možné povolat. Zemská policie měla na místě 143 příslušníků. Nikdo nečekal stovky útoků, při nichž se mísilo sexuální obtěžování s okrádáním.

„Bojovali jako nejstatečnější válečníci do šesti hodin do rána, zažili šokující věci, k smrti unavení pak padli do postele. Byl to Nový rok, někteří (policisté) měli volno, mají rodiny,” odpověděl Romann na otázku vyšetřovací komise, proč trvalo policii tak dlouho, než o rozsahu silvestrovských událostí v Kolíně nad Rýnem informovala nadřízené. „Nezjistil jsem, že by se někdo pokusil informace o rozsahu silvestrovských násilností úmyslně zamlčet,” dodal policejní prezident.

Ministr: Nedalo se to čekat

Před komisí vypovídal i ministr vnitra Thomas de Maizière. „Ze současného pohledu nelze popřít, že policistů nebyl na místě dostatek,“ řekl a dodal, že události silvestrovské noci se podle něj nedaly očekávat, takž se na ně policie nemohla lépe připravit.

Ministr vyzval k „tvrdé odpovědi právního státu” na podobné „odpudivé činy”. Kritizoval také Spolkovou radu, horní komoru německého parlamentu, která zastupuje zájmy spolkových zemí, jež zatím neschválila prohlášení Alžírska, Tuniska a Maroka za bezpečné země. To by Německu umožnilo odmítat žádosti občanů těchto zemí o azyl.

Kvůli incidentům ze silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem bylo přijato přes 1200 trestních oznámení, z toho více než 500 kvůli činům sexuální povahy, včetně znásilnění. Většina podezřelých spadá podle prokuratury do obecné kategorie uprchlíka. Mezi podezřelými je nejvíce Maročanů a Alžířanů. Policie dopadla přes 75 podezřelých.

Reklama

Výběr článků

Načítám