Hlavní obsah

Žádný další odklad brexitu, trvá na svém Johnson

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britský premiér Boris Johnson vyloučil, že by EU žádal o další odklad brexitu. Neudělá to prý za žádných okolností. Poslanci, kteří odmítají brexit bez dohody, žádají odklad do ledna, pokud nebude nová dohoda.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Britský ministerský předseda Boris Johnson

Článek

Země z EU odejde 31. října, zopakoval Johnson. Odmítl i spekulace, že by situaci ve Velké Británii mohly vyřešit předčasné volby.  "Já volby nechci a vy je taky nechcete," prohlásil.

Vládní poslanci chtějí v dolní komoře předložit návrh zákona proti brexitu bez dohody. Chtějí, aby parlament s brexitem bez dohody souhlasil, nebo aby byla vyjednána dohoda nová. Chtějí, aby se tak stalo o 19. října. Pokud by vláda ani jedno z toho nedokázala, musela by podle navrhovaného zákona požádat o další odklad brexitu do 31. ledna 2020.

"Cílem zákona je zajistit, že Spojené království neopustí Evropskou unii 31. října bez dohody, leda by s tím parlament souhlasil,” řekl labouristický poslanec Hilary Benn.

Johnson vyjádřil naději, že poslanci nepředloží návrh zákona proti brexitu bez dohody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám