Hlavní obsah

Žádné ústupky Britům, zní z EU

Právo, CNN, BBC, ROŠ

To, že Británie v pátek opustí Evropskou unii (EU) s dohodou, zaručuje právní jistotu, a také že se tak stane spořádaně. Nebudou-li však do konce roku vyjednány budoucí vztahy, ocitne se zejména obchod na okraji útesu, přičemž EU se k ústupkům nechystá.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britský premiér Boris Johnson na summitu EU k brexitu

Článek

V pondělí to v Dublinu po setkání s irským premiérem Leo Varadkarem prohlásil hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier. „Spojené království odchází, je to jeho volba, ne naše. Nejdřív musíme zorganizovat spořádaný brexit,“ citoval ho deník The Independent.

Podle Barniera se Unie nechystá žádat po Londýnu ústupky, ale není ani připravena je dávat. Dohoda o budoucích vztazích má být sjednána do 31. prosince. Do té doby zůstane Británie v celní unii EU. Nebude už v politických institucích.

Členové Evropské unie budou jednat o rozpočtu. Poprvé bez Británie

Ekonomika

Banky za ryby?

Varadkar Londýnu v rozhovoru pro BBC vzkázal, že Unie bude asi mít silnější vyjednávací tým. Chce-li Británie pro své banky finanční služby EU, bude asi muset souhlasit s rybolovem ve svých vodách.

Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová požadovala vytvoření samostatného vízového systému kvůli obavám, že chystaná přísná imigrační pravidla londýnské vlády by poškodila skotskou ekonomiku.

Brexit se přiblížil, britský parlament schválil prováděcí zákon k rozvodové dohodě s EU

Evropa

Uzavřít letos s Británií obchodní dohodu chtějí i USA. Ministr zahraničí Mike Pompeo znovu varoval premiéra Johnsona před bezpečnostním rizikem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám