Hlavní obsah

Corbyn se ani přes naprostý debakl ve volbách nevzdává křesla šéfa labouristů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Čtvrteční předčasné britské parlamentní volby dopadly pro labouristy katastroficky. Nejsilnější opoziční strana získala pouze 203 křesel a dopadla nejhůře za posledních 84 let. Předseda labouristů Jeremy Corbyn přesto prozradil, že ve funkci lídra strany hodlá ještě nějakou dobu pokračovat.

Foto: Phil Noble, Reuters

Jeremy Corbyn mluví o brexitu

Článek

Corbyn po čtvrtečních volbách uvedl, že labouristy nepovede do dalších voleb. Okamžitý konec ve funkci předsedy strany ale odmítl. „Čeká nás reflexe výsledků a diskuze se o nové politice strany a toho se chci zúčastnit jako lídr labouristů,” řekl pro The Guardian Corbyn.

Ačkoli sám Corbyn poslanecké křeslo obhájil, k okamžité rezignaci ho vyzvali i členové jeho vlastní strany. Kandidátka labouristů ve městě Stoke-on-Trent Ruth Smeethová uvedla, že voliči stranu vidí jako rasistickou, protože Corbyn učinil málo v boji proti antisemitismu.

Neexistuje žádné rozumné vysvětlení, proč je ještě předsedou.
Labouristka Ruth Smeethová na adresu Jeremyho Corbyna

„Neexistuje žádné rozumné vysvětlení, proč je (Corbyn) ještě předsedou,” uvedla. Phil Wilson, který ztratil křeslo v Sedgefieldu, otevřeně prohlásil, že volby prohrál straně právě Corbyn svým špatným vedením. „A jediná dobrá zpráva je, že teď bude muset odejít,” dodal.

Corbyn po porážce nepovede labouristy do příštích voleb

Evropa

Corbyn však navzdory kritice z vlastních řad odmítl větší pochybení. „Brexit polarizoval diskuzi a převálcoval normální politickou debatu,” mínil po zveřejnění výsledků. Labouristé podle něj předložili manifest naděje.

Socialistické zaměření

Stínová ministryně vnitra Diane Abbottová v ranních hodinách napsala na Twitter, že by labouristé měli pokračovat v principu, který nastolil jejich předseda. Tedy bojem za většinu, nikoli za pár vyvolených. Strana by podle ní i přes neúspěch ve volbách měla zůstat socialisticky zaměřená.

Labouristé ve čtvrtečních parlamentních volbách ztratili 42 křesel. Dohromady jich v 650členném parlamentu získali jen 203. Ztratili i bašty, kde vyhrávali po desetiletí. Podle televize SkyNews jde o nehorší výsledek strany od roku 1935.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám