Hlavní obsah

Žádné tajné dokumenty jsem do Ruska nepřivezl, říká Snowden

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Američan Edward Snowden, který se v Rusku ukrývá před vydáním do USA, poskytl rozhovor deníku The New York Times. V jeho průběhu prohlásil, že veškeré dokumenty amerických tajných služeb předal novinářům a žádné jiné v Rusku nemá.

Foto: ČTK/AP

Edward Snowden

Článek

„Je nulová šance, že Rusové nebo Číňané získali nějaké dokumenty,“ uvedl Snowden. Dodal, že nemá ani kopie materiálů, jež na jaře předal novinářům z listů Guardian a Washington Post poté, co se před americkými úřady ukryl v Hongkongu. „Neposloužilo by to veřejnému zájmu,“ poznamenal k tomu Snowden.

Před Číňany údajně během pobytu dokumenty chránil, k čemuž mu pomohly zkušenosti, které získal jako analytik pracující pro americké tajné služby.

Snowden v rozhovoru, který s ním Timesy vedly v rozmezí několika dnů prostřednictvím šifrovaných zpráv na internetu, zopakoval, že vyzrazením programu sledování služby NSA jednal v nejlepším zájmu své země a jejího lidu. Vzbudil veřejnou debatu, které bylo podle jeho názoru třeba, a pomohl tím národní bezpečnosti USA. „Tajné pokračování těchto programů představuje mnohem větší nebezpečí než jejich odhalení,“ řekl.

Související témata

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP a Reuters

Edward Snowden

Foto: WikiLeaks

Snowdenovi hrozí ve vlasti obvinění ze špionáže. Rusko mu udělilo azyl na jeden rok počátkem srpna, kam třicetiletý Američan dorazil z Hongkongu. Chtěl pokračovat do Latinské Ameriky, ale americké úřady mu zrušily platnost pasu a on zůstal na několik týdnů bezprizorní v tranzitní zóně moskevského letiště Šeremetěvo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám