Hlavní obsah

Začne se od AA-001-AA. Slovensko mění systém přidělování espézetek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Od příštího roku už na Slovensku nebudou registrační značky vozidel označované podle okresů a ty nové budou přenosné na nové vozidlo. Ve čtvrtek o tom rozhodli poslanci slovenského parlamentu schválením novely zákona o silničním provozu.

Foto: Facebook Radovana Slobody

Takhle už to vypadat nebude, ukazuje jeden z předkladatelů novely silničního zákona poslanec Radovan Sloboda.

Článek

V současnosti označují první písmena značky okres, v němž je vozidlo zaregistrováno a značky jsou nepřenosné na příští vozidlo majitele. Od března 2022 budou na Slovensku vydávány celoslovenské registrační značky vozidel, na nichž už nebude označení okresu. Startovní kombinace, od které se espézetky začnou odvozovat, bude AA-001-AA.

Vázanost registračního čísla na okres trvalého bydliště vlastníka vozidla se tak zcela vypouští a zároveň se zavádí možnost, aby si majitel při prodeji vozu ponechal jeho registrační značku a použil ji na své příští vozidlo.

Slovenská vláda zakázala lidem dovolenou v zahraničí

Koronavirus

Opětovné použití registrační značky přináší podle poslanců finanční i ekologický efekt.

„Odhlašování a přihlašování vozidla bude navíc možné vykonat najednou na kterémkoli dopravním inspektorátu po celém Slovensku,“ řekl jeden z předkladatelů novely, poslanec za stranu Svoboda a Solidarita Radovan Sloboda. Motorista může také požádat o přidělení registrační značky, která už byla v minulosti použitá.

Reklama

Výběr článků

Načítám