Hlavní obsah

Žáci měli přemýšlet o pocitech druhého pohlaví, učebnici úřady stoply

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Pracovní sešit etiky pro čtvrtou třídu slovenských základních škol obsahoval úkol, v němž se měli žáci zamýšlet nad změnou pohlaví. Po kritice nakonec nový ministr školství Peter Pellegrini tisk učebnice zastavil a sporný úkol se musí přepracovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Představ si, že se ti zdá sen, v němž jsi se změnil/a na dítě opačného pohlaví. Jak bys to prožíval/a? Popiš, nebo namaluj tento sen. Chtěl/a bys, aby se tento sen stal skutečností?“ zněl úkol ze sešitu.

Zmíněnou formulaci rodiče, sexuologové i organizace Aliance pro rodinu velmi ostře kritizovali. „Na to, aby si kluk vybudoval úctu k dívkám, nemusí snít o tom, jaké by to bylo, kdyby byl dívkou. Ani dívka nepotřebuje snít o tom, jaké by to bylo stát se klukem, aby rozuměla chlapcům,“ uvedl Anton Chromík z Aliance pro rodinu.

Rodiče kritikou nešetřili

„Mám dceru a neumím si představit, že by se učila takovéto nesmysly. Když jsme chodili do školy, v učebnicích bylo o sexuální výchově velmi málo a také žijeme. V dnešní době se vše přehání,“ cituje deník Nový čas živnostníka Rastislava Staneka (40) z obce Adamovské Kochanovce.

Naopak živnostník Igor Holéczy (39) z Košic v tom problém nevidí. „Nemusí to být vnímáno jako něco sexuálního. Spíš jde o to, aby dívky klukům a kluci dívkám lépe rozuměli v tom, jaké mají potřeby, zájmy a podobně,“ řekl.

„Mám doma prvňáčka a učebnice je zlý sen. Je to nemocné, absurdní až zvrácené. Autora učebnice bych dal rovnou zavřít na psychiatrii,“ řekl rozhořčeně banskobystrický majitel autoservisu Bruno Korýtko (36).

Problémy se slabikářem

Ekonomka Marcela Skálová (45) z Košic se domnívá, že o tom, kdo má jaké pohlaví, už jednou příroda rozhodla. „Pokud se někdo necítí dobře ve vlastní kůži, buď se s tím smíří, nebo ne,“ dodala.

Loni Slovensko řešilo problém se slabikářem pro prvňáčky. Učebnice totiž obsahovala pasáž o chlapci, který vyrůstá bez otce a máma se vdává za souseda. Katolická církev a část rodičů tento příběh ostře kritizovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám