Hlavní obsah

Záchranáři vyprostili z tureckého dolu dalších 15 mrtvých. Naděje, že by někdo přežil, je už nulová

– Ankara • Aktualizováno

Už 299 obětí má nejhorší tragédie tureckého hornictví. Po úterním výbuchu v uhelném dole v západoturecké Somě nalezli záchranáři dalších patnáct mrtvých. Naděje, že by katastrofu někdo přežil, je už nulová. S odvoláním na tureckého ministra energetiky o tom v sobotu informovala agentura DPA.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Záchranná akce u dolu Soma

Článek

Po neštěstí tak ještě zůstávají pohřešováni tři lidé. Živé horníky vynesli záchranáři ven naposledy ve středu večer. Už v pátek oznámil ministr energetiky Taner Yildiz, že počet obětí nepřesáhne 302.

V telefonickém rozhovoru s tureckým prezidentem Abdullahem Gülem vyjádřil soustrast pozůstalým obětí také americký prezident Barack Obama. Nabídl rovněž pomoc - jak přesně by měla vypadat, zatím není jasné.

Demonstranty rozháněli vodními děly

U dolu v pátek vypukla protestní demonstrace, kterou policie rozháněla vodními děly a slzným plynem. Protestující požadují odstoupení vlády premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, která údajně zabránila přijetí přísnějších bezpečnostních opatření při těžbě.

Provozovatel dolu, společnost Soma Holding, na páteční tiskové konferenci popřel, že by jakkoli zanedbal nutná bezpečnostní opatření a že by na tragédii nesl nějaký podíl. Za příčinu neštěstí byla dosud považována závada na elektrickém rozvodném zařízení, která údajně vedla k explozi a požáru.

Příčina požáru stále neznámá

Provozovatel dolu ale v pátek sdělil, že závada na rozvodném zařízení důvodem požáru nebyla. Co ho způsobilo, se s určitostí neví, podle společnosti Soma Holding mohlo jít o explozi uhelného prachu. Podrobné vyšetřování případu se teprve rozbíhá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám