Hlavní obsah

Záchranáři našli v Azovském moři trosky zříceného českého letadla, po pilotech ani stopy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trosky cvičného letounu L-39 Albatros české výroby, který se ve čtvrtek zřítil do Azovského moře, se podařilo najít. Oba piloti, kteří byli na palubě stroje, jsou zřejmě mrtví, napsala agentura TASS s odvoláním na vyšetřovací komisi ruské armády.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Ilustrační foto. L-39C Albatros.

Článek

Pilotům se sice podařilo katapultovat, ale od té chvíle jsou nezvěstní. „Žádné oficiální potvrzení smrti pilotů ještě nebylo vydáno, ale ani jeden nebyl dosud nalezen,“ řekl agentuře Interfax jeden ze záchranářů. „Zázrak se zatím nestal a asi nestane. Piloti by tak dlouho ve vodě nevydrželi,“ dodal.

„Na místě, kde se letoun zřítil, nyní pracují vojenští potápěči,“ řekl agentuře TASS zdroj z řad záchranářů. Jiný zdroj z bezpečnostních složek uvedl, že pohřešované letce hledá na 200 lidí. Pátralo se po nich celou noc, na moři i na pobřeží, od úsvitu se do akce zapojilo i letectvo.

Místo pádu letadla bylo určeno a tam také byly nalezeny trosky a také jeden padák. Piloti tam ale nebyli.

Zřejmě technická závada

Cvičný letoun se zřítil kolem 17:00 moskevského času (okolo 16:00 SELČ). Stroj, který nebyl vyzbrojen, spadl do moře asi půldruhého kilometru od břehu. Příčina neštěstí není stále jasná. [celá zpráva]

Média spekulují o technické závadě. Letoun startoval z letiště v Ejsku, kde se nalézá středisko pro přeškolování a výcvik pilotů letectva ruského vojenského námořnictva.

Podzvuková proudová letadla L-39, vyvinutá v někdejším Československu podnikem Aero Vodochody v 60. letech minulého století, se zakrátko stala hlavním cvičným letounem členských států Varšavské smlouvy. V Rusku jsou podle médií i dnes hlavním strojem pro výcvik posluchačů vojenských leteckých učilišť.

Reklama

Výběr článků

Načítám