Hlavní obsah

Záchranáři na Concordii pátrají po dvou tělech uvězněných v lodi 20 měsíců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Giglio

Zatímco 19hodinový dramatický boj o vyproštění vraku obří luxusní výletní lodi Costa Concordia skončil v noci na úterý úspěchem, záchranáře nyní čeká další úkol. Nalézt v útrobách plavidla těla zbývajících dvou obětí neštěstí.

Foto: ČTK/AP

Loď Costa Concordia u toskánského ostrova Giglio po narovnání z boku do normální polohy. Riskantní akce trvala 19 hodin. Hrozilo, že se trup rozlomí a do moře uniknou toxické látky.

Článek

Číšník Russel Rebello a pasažérka Maria Grazia Trecarichiová byli mezi 32 oběťmi tragického ztroskotání lodi u italského ostrova Giglio v Toskánsku. Jejich těla se jako jediná dosud nepodařilo nalézt. Záchranáři předpokládali, že by těla mohla být v záchranném člunu, který byl 20 měsíců uvězněn pod trupem lodi.

Tricarichiová byla na palubě se svou 17letou dcerou a slavila své 50. narozeniny. Dcera katastrofu přežila. Třiatřicetiletý indický číšník Rebello byl naposledy spatřen, jak pomáhá pasažérům při opouštění lodi.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Poškozený a zrezivělý bok lodi Costa Concordia, který byl 20 měsíců pod vodou

Rebellův bratr Kevin a manžel Trecarichiové Elio Vincenzi v úterý dorazili na Giglio. “Od včerejška jsem nespal,” řekl v pondělí Rebello před odjezdem z Říma na Giglio. “Trvá to už 20 měsíců. Dalších 20 hodin mi stojí za to čekání,” dodal.

“Stále doufám, že se má žena najde. Je to napjaté očekávání pro mě i mou dceru,” řekl Vincenzi.

Mohla být mým hrobem, řekl přeživší

Místní obyvatelé i přeživší, kteří přišli sledovat, jak se loď obrací z boku do normální polohy, měli při tom pohledu smíšené pocity. Některým se vrátily živé vzpomínky na tragédii.

“Když vidím, jak se znovu vynořila, je to pro mě hodně emotivní,” řekl Luciano Castro, jeden z přeživších pasažérů. “Nemohl jsem si to nechat ujít. Ta loď mohla být mým hrobem. Ale místo toho jsem tady,” dodal.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Loď Costa Concordia po narovnání z boku do normální polohy. Na snímku je zřetelná čára ponoru, plavidlo strávilo 20 měsíců na boku.

Jeřáby vytahovaly vrak na hladinu od pondělního rána, celá operace pak skončila čtyři hodiny po pondělní půlnoci. Loď je nyní ve vzpřímené poloze, avšak podpíraná pod kýlem i podél něj. Až za několik měsíců bude odvlečena a sešrotována. Úspěch je, že se nerozlomila a zůstala vcelku, takže z ní neunikly toxické látky.

Havárie lodi Costa Concordia se odehrála v noci 13. ledna 2012, kdy kvůli chybnému manévru plavidlo pod velením kapitána Franceska Schettina najelo na skálu poblíž ostrova a začalo nabírat vodu. Kapitán Schettino, považovaný za hlavního viníka neštěstí, čeká na další soudní stání plánované na 23. září. Obžalován je z několikanásobného zabití z nedbalosti, způsobení ztroskotání plavidla a z jeho opuštění v době, kdy na palubě ještě byli lidé.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Časosběrný záznam obracení vraku Costy ConcordieVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám