Hlavní obsah

Záběry z dronu: Celé čtvrti na La Palmě pod popelem, obyvatele trápí i Peleiny vlasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Erupce sopky na španělském ostrově La Palma, která trvá už deset týdnů, neustává a zřejmě se stane nejdelší erupcí na tomto Kanárském ostrově za 500 let. Tamější úřady uvedly, že je zničeno na 2700 budov. Láva za deset týdnů zaplavila přes 1150 hektarů a zlikvidovala řadu banánovníkových plantáží. Záběry z dronu ukazují, jak jsou celé čtvrti pohřbívány pod nánosy sopečného popela.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Popel ze sopky Cumbre Vieja pohřbívá obce i části městVideo: Reuters

 
Článek

„Bohužel, erupce v krátké době neskončí,“ oznámil Francisco Prieto z krizového štábu. Podle něj je pravděpodobné, že chrlení magmatu potrvá déle než 84 dní, což byla dosud nejdelší erupce na ostrově z roku 1585.

Seismická aktivita je velmi vysoká. V úterý bylo zaznamenáno 374 otřesů, čímž byl překonán dosavadní rekord vytvořený před tím, než sopka 19. září poprvé vybuchla.

Na La Palmě začala proudit láva z další pukliny

Evropa

Novým fenoménem, z něhož mají experti obavy, jsou drobné úlomky vulkanického skla, jimž se říká Peleiny vlasy – podle bohyně sopek a ohně z havajské mytologie. V některých případech jde o vlákna o průměru menším než milimetr. Mohou se šířit vzduchem i několik kilometrů daleko a způsobit podráždění kůže či očí.

Místní úřady evakuovaly během erupce na 3000 lidí a opakovaně vyhlašují pro některé obce doporučení nevycházet z domu či vycházet pouze s respirátory kvůli zhoršené kvalitě vzduchu. V hotelech je nyní ubytováno na 520 lidí, kteří přišli o dům nebo se do něj nemohou vrátit a nemají jinou možnost bydlení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám