Hlavní obsah

Na La Palmě začala proudit láva z další pukliny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od neděle proudí láva na kanárském ostrově La Palma z nové pukliny na svazích sopky Cumbre Vieja. Vulkán soptí už deset týdnů a musely se kvůli němu evakuovat tisíce lidí. Nikdo naštěstí nezahynul ani nebyl zraněn.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Láva ze sopky Cumbre Vieja vytéká z nové puklinyVideo: Reuters

 
Článek

Vulkanologický institut na Kanárských ostrovech uvedl, že se nová puklina otevřela přes noc. Během pondělí se však nový proud, který měl rychlost až šest metrů za minutu, skoro zastavil.

Toxické plyny ze soptícího vulkánu na Kanárech uvěznily doma obyvatele tří měst

Evropa

Během noci ze soboty na neděli bylo zaznamenáno na 80 otřesů, nejsilnější s magnitudem 3,6. K nebi po otevření další pukliny stoupal hustý dým.

Foto: Borja Suarez, Reuters

Proudy lávy valící se ze sopky Cumbre Vieja na ostrově La Palma.

Právě v neděli se po několika dnech otevřelo letiště na La Palmě. Zavřené bylo tentokrát ne kvůli sloupci dýmu, ale protože že na ně napadal popel.

Foto: Borja Suarez, Reuters

Pohled na proudy lávy ze sopky Cumbre Vieja

Vulkán začal soptit 19. září. Až do soboty láva podle místních úřadů zalila plochu 1151 hektarů. Zničila nebo poškodila skoro 2695 stavení. Jeden proud lávy minutý týden taky zničil hřbitov se 3000 hroby.

Vulkán na Kanárských ostrovech soptí už dva měsíce

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám