Hlavní obsah

Záběry útoku nesmažeme, odmítla radnice v Nice policejní výzvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřady ve francouzském Nice odmítly žádost protiteroristické jednotky o zničení záznamů z bezpečnostních kamer zachycujících útok na promenádě z minulého týdne. Podle úřadu francouzského prokurátora žádost měla předejít „nekontrolovatelnému šíření“ záběrů. Podle BBC spor ukazuje rostoucí spory mezi místními a celorepublikovými úřady, především v otázce zajištění bezpečnosti.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Policista a vyšetřovatelé u atentátníkova auta na promenádě v Nice

Článek

Žádost o smazání 24 hodin záznamů a také záběrů z útoku z minulého čtvrtka dostali podle francouzského deníku Le Figaro agenti, kteří nahrávky prověřují. Přišla z centrály elitní protiteroristické jednotky (SDAT).

„Je to poprvé, co jsme dostali žádost, abychom zničili důkazy,“ řekl francouzskému deníku nejmenovaný zdroj obeznámený s vyšetřováním.

Úřady z francouzského Nice o žádosti informovaly v pátek s tím, že se postavily proti smazání záběrů, napsala agentura AP s odkazem na zdroj z radnice v Nice. Ta proti tomu podala oficiální stížnost.

Vyšetřovatelé požádali o vymazání záběrů z těchto 140 kamer, aby zabránily jejich zlomyslnému využití
z prohlášení francouzského prokurátora

Policejní žádost neobsahovala důvody požadovaného opatření. List Le Figaro ale citoval kancelář pařížského prokurátora, který má na starosti vyšetřování teroristických útoků, kdekoli se ve Francii stanou. Podle jejího prohlášení žádost byla podána, „aby v tomto případě nedošlo k nekontrolovanému šíření těchto záběrů“.

„Vyšetřovatelé požádali o vymazání záběrů z těchto 140 kamer, aby zabránily jejich zlomyslnému využití, kvůli ohledu na důstojnost obětí a aby zabránili džihádistickým internetovým stránkám v jejich využívání k propagandistickým účelům.“

Úřady v Nice záznamy odmítly smazat, protože na nich mohou být důkazy o průběhu útoku, při kterém Tunisan Mohamed Bouhlel v nákladním autě zabil 84 lidí.

Špatná bezpečnost?

Po atentátu se objevila kritika, že promenáda Angličanů, na které k útoku došlo, byla nedostatečně zabezpečená, a že policistů bylo v Nice při oslavách výročí pádu Bastily málo. Záznamy mohou být důkazem, kde a v jakém počtu byli policisté před útokem rozmístěni, poznamenala AP.

Foto: tj, Právo

Francouzský list Libération ve čtvrtek podpořil tvrzení místostarosty Nice Christiana Estrosiho o tom, že vláda o zabezpečení oslav z minulého čtvrtka neříkala pravdu. Svědci a policejní zdroj, který viděl záběry z bezpečnostních kamer, uvedli, že vjezd na promenádu, kudy se na ní dostal útočník s kamiónem, střežilo jediné policejní auto.

Estrosi podle BBC zpochybňoval předchozí ujištění francouzského ministra vnitra Bernarda Cazeneuva, že u místa vjezdu byl větší počet dobře vyzbrojených republikových policistů.

Cazeneuve ve čtvrtek nakonec potvrdil, že na místě, kudy Bouhlel vjel na promenádu, byli pouze lehce vyzbrojení místní policisté. Opatření, která byla, na místě už začala prověřovat policejní inspekce. O slabých bezpečnostních opatřeních mluvila v rozhovoru s Novinkami i jedna z Češek, která byla nedaleko místa útoku. [celá zpráva]

Atentátníka minulý čtvrtek zastavila až policejní střelba. Muž na místě zemřel. V souvislosti s útokem bylo ve čtvrtek obviněno pět lidí kvůli tomu, že měli Bouhlelovi pomáhat s přípravou atentátu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám