Hlavní obsah

Za zkázu malajsijského boeingu nemůžeme, výrobce raket Buk odtajnil své know-how

Moskva
Aktualizováno

Ruská zbrojovka Almaz-Antej, vyrábějící systémy pro protivzdušnou ochranu, v úterý uvedla, že malajsijský boeing, který se loni v létě zřítil na východě Ukrajiny, sestřelila starší verze rakety Buk. Podle vyšetřování firmy nemohl být tento Buk odpálen z oblasti u města Snižne, ovládaného separatisty, ale z místa pod kontrolou ukrajinských vládních sil.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Ředitel zbrojovky Almaz-antej Jan Novikov u obrázku ukazujícího, jak střepiny z hlavice rakety Buk zasáhly Boeing 777.

Článek

Generální ředitel firmy Almaz-Antej Jan Novikov uvedl, že nemůže komentovat, kdo let MH17 sestřelil. Zdůraznil však, že firma neměla se zkázou boeingu nic společného, tudíž byla západními sankcemi postižena nespravedlivě.

Almaz-Antej představil výsledky vlastního vyšetřování, podle kterého raketa nemohla být odpálena z města Snižne, obsazeného separatisty, ale z pozic jižně od obce Zaroščenske. Tam byly ukrajinské vládní síly.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle poradce hlavního konstruktéra zbrojovky Michaila Malyševského byly při analýze použity veřejně dostupné fotografie trosek boeingu. Na základě jejich analýzy uvedl: „Nemůžeme vyloučit jiné verze, ale stojíme za svou analýzou, že let MH17 zasáhl Buk M1.”

Zbrojovka kvůli potřebným výpočtům a analýzám poškození trupu letadla poprvé nechala odtajnit charakteristický tvar rozptýlení střepin rakety systému Buk-M1, které ničí zaměřený cíl.

Z poškození podle firmy vyplývá, že raketa explodovala vedle levé strany trupu boeingu. Buk neničí letadla přímým zásahem, ale střepinami, vymrštěnými při explozi hlavice. Směr rozptýlení střepin a jejich trajektorie byla dosud tajná.

Konkrétně byla podle zbrojovky Almaz-Antej použita střela 9М38М anebo 9М38М1 s bojovou hlavicí 9М314, anebo 9М314М1, uvedl poradce Malyševskij.

Dodal, že výroba raket pro systém Buk-M1 skončila v roce 1999, ještě před vznikem koncernu Almaz-Antej. Ukrajina ale ještě v roce 2005 měla ve výzbroji okolo tisícovky raket 9М38М1 a objednávala si jejich modernizaci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nově zveřejněné záběry údajně zachytily okamžiky těsně po pádu sestřeleného boeingu na UkrajiněVideo: Reuters

Separatisté se od sestřelení boeingu distancovali. „Odpalovací zařízení Buk-M1 a odpovídající rakety jsme v té době vůbec neměli,” řekl agentuře Interfax náměstek ministra obrany doněckých rebelů Eduard Basurin, i když právě tou dobou se údajně zmocnili Buků na ukrajinské základně. [celá zpráva]

Tým nizozemských vyšetřovatelů se podle agentury AP k tvrzením ruského koncernu odmítl vyjádřit. Nizozemská zpráva o zkáze letu MH 17 se očekává v říjnu.

Kdo zavinil zkázu letu MH17 a smrt 298 lidí 17. července 2014, zůstává předmětem sporů, protože oficiální vyšetřování ještě neskončilo. Podle Kyjeva a Západu boeing sestřelili proruští separatisté raketou Buk dodanou z Ruska.

Anketa

Podaří se důvěryhodně vyšetřit zkázu Boeingu 777 na Ukrajině?
Ano
8,5 %
Ne
91,5 %
Celkem hlasovalo 3196 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám