Hlavní obsah

Za zadržení lodi Greenpeace musí Rusko zaplatit odškodné, rozhodl soud

Haag

Rusko musí zaplatit Nizozemsku odškodné za zadržení lodi organizace Greenpeace z roku 2013. Rozhodl o tom Stálý rozhodčí soud (PCA) v Haagu. Ruské komando zadrželo plavidlo Arctic Sunrise i s posádkou v září před dvěma roky, když aktivisté na jeho palubě protestovali proti těžbě ropy ruského Gazpromu v Barentsově moři.

Foto: Profimedia.cz

Loď Greenpeace Arctic Sunrise po boku plavidla ruské pobřežní stráže v přístavu Murmansk na severozápadě Ruska

Článek

Rusové podle rozhodnutí rozhodčího soudu porušili mezinárodní dohody v oblasti námořního práva. Výše odškodného zatím nebyla stanovena.

Nizozemsku přísluší odškodné za zadržení lodi a posádky. K rozsudku soud dospěl už 14. srpna, zveřejnil jej ale teprve v pondělí. Na PCA se hned v říjnu 2013 obrátilo Nizozemsko, Rusko v únoru 2014 soudu oznámilo, že se řízení odmítá účastnit.

Ruské ozbrojené komando loď Greenpeace zadrželo i s třicetičlennou posádkou v září 2013. Ruské úřady zásah nařídily kvůli údajně nelegálnímu protestu u ruské ropné plošiny Prirazlomnaja. Loď, která plula pod nizozemskou vlajkou, se do Evropy vrátila před rokem.

Všichni aktivisté, z toho 26 cizinců, bylo do konce listopadu 2013 ve vazbě. Poté je pustil soud na kauci na svobodu, ale nesměli opustit Rusko.

Trestní stíhání všech zadržených - zprvu za pirátství a posléze za výtržnost - ukončila až amnestie. Tu vyhlásili v prosinci 2013 ruští poslanci na návrh prezidenta Vladimira Putina. Aktivisté po vyřízení formalit z Ruska odcestovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám