Hlavní obsah

Za ukrajinskou vládní krizí je spiknutí oligarchů

Právo, sw
Kyjev

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, který ustál úterní hlasování o nedůvěře, označil současnou vládní krizi za uměle vyvolanou. Jejím cílem je podle něj vyvolat předčasné volby. Na Ukrajině se hovoří o spiknutí oligarchů.

Foto: Reuters

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk na mimořádném zasedání vlády

Článek

Ač k demisi premiéra vyzval i prezident Petro Porošenko, v parlamentu se nakonec většina nenašla, a to vzhledem k nepřímé podpoře opozičních zákonodárců i některých členů vlastní Porošenkovy strany. [celá zpráva]

Proti vládě se nepostavila opozice. „Opoziční blok opouští jednací sál. Nebudou hlasovat za odstoupení Arsenije Jaceňuka. Jde o tah Rinata Achmetova,“ napsal na Twitteru poslanec nejsilnější koaliční strany Blok Petra Porošenka (BPP) Mustafa Najem.

Achmetov je nejbohatší Ukrajinec, jeho základnou je Donbas a v minulosti byl spojován s proruskou Stranou regionů exprezidenta Viktora Janukovyče, na niž Opoziční blok navazuje.

Cynickými účastníky tohoto spiknutí jsou jak činitelé vlády, tak zástupci opozice
poslanec Porošenkova bloku Serhij Leščenko

Dva poslanci Porošenkova bloku opustili koaliční řady, je mezi nimi vlivný Serhij Leščenko, který v parlamentu prohlásil: „Před očima země probíhá oligarchická kontrarevoluce. Přitom cynickými účastníky tohoto spiknutí jsou jak činitelé vlády, tak zástupci opozice. Bohužel se stal jeho účastníkem i BPP.“

Nejmenší koaliční strana, Svépomoc lvovského starosty Andrije Sadového, už svolala mimořádné zasedání svého vedení kvůli „oligarchickému převratu“.

Skončila, neskončila

Kvůli neúspěšnému pokusu o pád Jaceňuka vystoupila z vlády strana Otčina expremiérky Julije Tymošenkové. [celá zpráva]

Strana zároveň oznámila stažení svého jediného ministra z vlády. Ten ale odmítl uposlechnout.

„Na žádost premiéra Jaceňuka budu dál pracovat ve vládě. Teď není čas rozhoupat pod státem loď,“ prohlásil Ihor Ždanov, šéf resortu pro mládež a sport. Strana jej proto obratem vyloučila.

Jaceňuk v reakci na krizi prohlásil, že je „uměle vyvolaná“ s cílem vyvolat předčasné volby. „Fakticky to není nic jiného než boj o moc,“ dodal. Podle něj je třeba jednat o změnách ve vládě i v koaliční smlouvě.

Související témata:

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Foto: Andrew Kravchenko/Pool , Reuters

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

„Očekáváme nabídky od svých politických partnerů. Konzultujeme mimo jiné i s Radikální stranou Oleha Ljaška, aby byla zreformována koalice, obnovena koaliční smlouva a doplněno složení vlády,“ řekl. Ljaškovi populisté byli původními členy koalice, opustili ji ale na protest proti zákonu o decentralizaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám