Hlavní obsah

Za ranní výbuch ve Volgogradu může sebevražedný atentátník, zemřelo 14 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ranní výbuch trolejbusu v ruském Volgogradu má zřejmě na svědomí sebevražedný atentátník, uvedla agentura Reuters. Podle ní na místě zahynulo nejméně 14 osob.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Trolejbus VolgogradVideo: Reuters

 
Článek

"Již nyní lze předběžně říci, že výbušné zařízení v trolejbusu odpálil sebevražedný atentátník, muž. Části jeho těla byly nalezeny a odeslány k analýze DNA, abychom ho identifikovali," řekl agentuře ITAR-TASS mluvčí vyšetřovatelů Vladimir Markin.

Pondělní výbuch nálože o síle nejméně čtyř kilogramů klasické trhaviny byl podle mluvčího tak silný, že "z trolejbusu zůstala fakticky jen kostra a střecha chybí" a tlaková vlna "vyrazila okna v protější pětipodlažní budově".

Foto: Sergej Karpov, Reuters

Z trolejbusu zbyly jen trosky.

Ruská média jednu chvíli informovala o 15 obětech, ale agentura Interfax později tento údaj zredukovala na 10 a server BBC na 12. Zraněných je kolem dvou desítek. Mezi oběťmi je také roční dítě.

Pondělní výbuch podle ITAR-TASS zahřměl kolem 8.10 moskevského času (5.10 SEČ). Vyšetřovatelé podle Markina zkoumají místo činu i záběry z pouličních kamer a vyslýchají očité svědky, včetně těch pasažérů z trolejbusu, kteří útok přežili a jsou s to vypovídat. Místní kriminalisty posilují experti z moskevského ústředí, jakož i z jihu Ruska a severního Kavkazu.

Posílení bezpečnosti

Prezident Vladimir Putin nařídil řediteli ruské kontrarozvědky (FSB) Alexandru Bortnikovovi urychleně odletět do Volgogradu. O posílení bezpečnosti a o pomoci obětem jednal také s ministrem vnitra Vladimirem Kolokolcevem a s premiérem Dmitrijem Medveděvem.

Podle BBC ruské bezpečnostní složky následně posílily hlídky na vlakových nádražích a letištích po celé zemi.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Trolejbus, v kterém vybuchla nálož.

Zpráva přišla v době, kdy se vyšetřují okolnosti nedělního sebevražedného atentátu na volgogradském nádraží.

Foto: Sergej Karpov, Reuters

Následky pondělního výbuchu ve Volgogradu.

Podle posledních informací po nedělním atentátu zemřelo 17 lidí. Totožnost útočníka stále není jistá. Poslední zprávy ale hovořily o tom, že se jednalo o muže. [celá zpráva]

Foto: Sergej Karpov, Reuters

Následky pondělního výbuchu ve Volgogradu.

V obou případech byla podle Markina nálož prošpikována díly zvyšujícími ničivý účinek a to "potvrzuje vyšetřovací verzi o spojitosti obou útoků". Podle mluvčího je možné, že teroristé vyrobili obě nálože v jednom místě. Každopádně si místo a čas obou útoků vybrali tak, aby způsobili co nejvíce obětí.

Oba výbuchy oživily v Rusku obavy z terorismu před zimními olympijskými hrami, které se v únoru mají konat v Soči. Volgograd leží asi 650 kilometrů severovýchodně od místa olympiády. Mezinárodní olympijský výbor ale nepochybuje, že ruské úřady budou s to zajistit bezpečnost her, do jejichž zahájení zbývá méně než šest týdnů. "Na olympiádě za bezpečnost odpovídají místní úřady a nemáme žádné pochyby, že ruské úřady se s tím úkolem vyrovnají," řekla mluvčí výboru podle agentury Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Výbuch na nádraží ve Volgogradu zachycený městskou kamerouVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám