Hlavní obsah

Nálož ve Volgogradu zřejmě odpálil muž slovanského původu

Novinky,
Volgograd
Aktualizováno

Nedělní atentát na centrálním nádraží ve Volgogradu, který si podle aktuální bilance vyžádal 16 lidských životů, mohl spáchat muž. Uvedla to ruská agentura Interfax s odvoláním na večerní informaci jednoho z vyšetřovatelů.

Foto: Reuters

Vyšetřovatelé u vchodu na volgogradské nádraží

Článek

„Záznamy videokamer nás dovedly k předběžnému závěru, že útočil muž. Tato informace ale musí být ještě prověřena,“ řekl vyšetřovatel.

Podle něj nesl terorista nálož v batohu. Když procházel bezpečnostním rámem, zazněl alarm, načež policisté odvedli muže stranou, aby ho podrobili osobní prohlídce. V tu chvíli nálož explodovala.

Foto: Reuters

Policisté před volgogradským nádražím po atentátu

Pro to, že útočil muž, svědčí také nález mužského prstu s jistícím kroužkem granátu „To podporuje tvrzení, že nejméně jeden z teroristů byl muž,“ doplnil vyšetřovatel. Podle něj je už známa i identita útočníka, kvůli pokračujícímu vyšetřování ji ale nesdělil. Uvedl pouze, že terorista byl slovanského původu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Výbuch na nádraží ve Volgogradu zachycený městskou kamerouVideo: Reuters

Doposud se uvádělo, že útočila Oksana Aslanovová z Dagestánu, vdova po jednom z místních islámských vzbouřenců. [celá zpráva]

Vyšetřovatele k tomu vedl nález utržené ženské hlavy, protože právě dekapitace bývá typickým následkem exploze nálože na těle. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Exploze na nádraží ve Volgogradu

Vyšetřovatel ale neuvedl nic k původní vyšetřovací verzi, takže nelze vyloučit, že na místě bylo více atentátníků.

Vyšetřovatelé nevylučují, že útok mohli provést společně muž a žena. Podle informací Interfaxu jsou navíc přesvědčeni, že za výbuchem stojí titíž lidé jako za říjnovým atentátem ve Volgogradu. Nasvědčují tomu použité výbušniny.

Jeden zraněný je v kritickém stavu

Podle tajemníka gubernátora Volgogradské oblasti Vladimira Markina zemřelo 14 lidí na místě útoku a další dva podlehli zraněním v nemocnici. Hospitalizováno je 37 lidí ve věku od devíti do šedesáti let. Podle Olega Salagajeva z ministerstva zdravotnictví je jich vážně zraněno osm, jeden člověk je v kritickém stavu. Devítiletá dívka se podrobila operaci a zůstává v umělém spánku.

Reklama

Výběr článků

Načítám