Hlavní obsah

Za popírání zločinů komunismu stíhá maďarská policie bývalého ministra

Právo, Ivan Vilček

Bývalý maďarský ministr vnitra Béla Biszku (89) v rozhovoru pro televizi Duna obhajoval represe, které následovaly po potlačení protikomunistické povstání v roce 1956. Podle maďarských zákonů mu za to hrozí trest za popírání zločinů komunismu.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Maďarský parlament

Článek

Biszku v rozhovoru obhajoval popravy a represe, které následovaly po potlačení protikomunistického povstání. „Myslím, že to bylo v pořádku. Já nadále označuji události z roku 1956 za kontrarevoluci,“ uvedl.

Poslanec extrémně pravicové strany Jobbik György Szilágyi podal na exministra vnitra trestní oznámení na základě zákona, který zakazuje propagaci fašismu a komunismu. „Je trestné popírání zločinů těchto totalitních režimů,“ dodal poslanec. Maďarská policie uvedla, že případ vyšetřuje. Exministrovi vnitra hrozí až tři roky vězení.

Biszku byl ministrem vnitra v letech 1956 až 1961. V dalších letech zastával vysoké funkce v rámci komunistické nomenklatury. Byl blízkým spolupracovníkem Jánose Kádára. V roce 1978 však kritizoval Kádárovu politiku tzv. „gulášového komunismu“ a byl odvolán ze všech stranických funkcí. Do změny režimu působil v odborovém hnutí.

Reklama

Výběr článků

Načítám