Hlavní obsah

Za poničení obrazu Ilji Repina má jít Rus do vězení na dva a půl roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Soud v Moskvě poslal v úterý na dva roky a šest měsíců do vězení muže, který loni v květnu poničil mistrovské plátno malíře Ilji Repina. Odsouzený Igor Podporin ve věhlasné Treťjakovské galerii v Moskvě kovovou tyčí prorazil ochranné sklo a obraz na několika místech protrhl. Podle jeho obhájkyně se proti rozhodnutí soudu hodlá odvolat, uvedla agentura Interfax.

Foto: Profimedia.cz

Obraz Ilji Repina Ivan Hrozný a jeho syn 16. listopadu 1581

Článek

Obraz s názvem Ivan Hrozný a jeho syn Ivan 16. listopadu 1581 zobrazuje cara, který drží v náručí syna, jehož právě zavraždil. Jedno z nejpůsobivějších děl ruského malířství budilo kontroverze už od svého vzniku, protože zobrazovalo vládce jako vraha svého syna, což bylo považováno za nepřípustné.

Sedmatřicetiletý Podporin poškodil vzácný obraz na třech místech. Svůj čin zdůvodnil tím, že ho pobouřilo nepravdivé zobrazení historických faktů. Muž se před útokem posilnil vodkou, svou vinu přiznal jen částečně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám