Hlavní obsah

Za pokus o únos miminka v Rakousku čeká Češku vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LINEC

Na dvacet měsíců do vězení odsoudil podle rakouské agentury APA v pondělí v rakouském Linci čtyřicetiletou Češku, která se údajně pokusila unést dvouměsíční dítě z jednoho domu v hornorakouském Freistadtu. Jeho matku 29letou Silvii Lubingerovou přitom těžce zranila na hlavě.

Článek

Češka v loni prosinci v pátém měsíci potratila, ale rodině to zatajila a podle původního plánu odjela rodit na kliniku do Švýcarska. Ve skutečnosti však trávila čas ve Slovinsku, v Německu a v Rakousku. Manželovi údajně sdělila, že přivedla na svět zdravého chlapce.  

Cestou domů se 20. června zastavila ve Freistadtu u domku, kde stál čáp na znamení nedávného porodu. Silvii Lubingerovou, která se domnívala, že návštěvnice je těhotná, požádala o sklenici vody a poprosila ji, zda by si nemohla u ní dojít na toaletu.

Vzápětí se však na nic netušící ženu vrhla s kladivem a s výkřikem: "To je moje dítě!" Rakušance sice zasadila dva údery do hlavy, té se ovšem v následné rvačce podařilo vetřelkyni přemoci a zavolat pomoc. Policie Češku zatkla. [celá zpráva]

Obviněná se hájila tím, že nic takového nezamýšlela udělat. Chtěla si prý jen dítě prohlédnout a chvíli si odpočinout. Podle státní zástupkyně se však jednalo o promyšlený čin, protože si obžalovaná s sebou vzala do domu kladivo, které nesla ve sportovní tašce.

Posudek expertů charakterizoval obviněnou jako neurotickou a psychicky narušenou osobnost. Při útoku však byla za své jednání odpovědná. Češka proto byla odsouzena na dvacet měsíců do vězení, z toho na pět měsíců nepodmíněně. Zraněné matce musí také zaplatit bolestné ve výši 3500 eur (téměř 100 000 korun). Trest není pravomocný, neboť obžalovaná si ponechala lhůtu na odvolání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám