Hlavní obsah

Za pád Jaku-42 může chyba pilotů, ukázaly zkoušky

– Moskva

Testy s letounem Jak-42 v Žukovském u Moskvy potvrdily, že zářijovou katastrofu obdobného stroje s hokejisty u Jaroslavle způsobila chyba pilotů. Uvedl to ve středu list Kommersant s odvoláním na specialisty účastnící se zkoušek.

Foto: Denis Sinyakov, Reuters

Trosky letadla v ruské Jaroslavli

Článek

"Během letových zkoušek byla experimentálně prokázána verze o tom, že Jak-42 a lidi na jeho palubě zahubily nikoliv technické závady či problémy s kvalitou paliva, ale právě brzdění jeho kol. Způsobila je nikoliv technika, ale pilot u řízení, který z nějakého důvodu nechal při vzletu nohy na pedálech," napsal deník.

Ruský Mezistátní letecký výbor (MAK), který nehodu vyšetřuje, již dříve dospěl k poznatku, že havárii mohla způsobit "dodatečná brzdící síla". K ověření této hypotézy podnikl na letišti v Žukovském u Moskvy sérii letových zkoušek s letadlem stejného typu.

Ty podle Kommersantu skončily teprve v úterý dvěma posledními vzlety. Nejprve zkušební pilot, napodobující počínání svého kolegy z osudového letu, během startu nechal nohy na brzdách a současně přitahoval k sobě knipl. K němu byl tentokráte připevněn přístroj, měřící sílu vyvíjenou rukama pilota. Ukázalo se, že k přitažení kniplu do úhlu 13 stupňů bylo zapotřebí již síly odpovídající 64 kilogramům - a tu zkušební pilot nemohl vyvinout bez toho, že by se vší silou opřel i do pedálů brzd.

Následoval pak poslední vzlet, kdy po nastavení klapky výškového kormidla do normálního úhlu pěti stupňů piloti sundali ruce a nohy z řízení stroje "a Jak-42 přesvědčivě vzlétl".

Ruský letecký úřad už dříve v souvislosti s nehodou u Jaroslavle vydal oběžník, v němž mimo jiné nabádá piloty, aby si správně nastavili sedadlo a ujistili se, že nemají nohy na brzdě.

Letounu Jak-42 se 7. září zřítil u Jaroslavle při nepovedeném startu. V troskách zahynulo 44 lidí, většinou hokejistů místního klubu Lokomotiv Jaroslavl. Mezi mrtvými byli i čeští reprezentanti Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček. Neštěstí přežil jedině palubní inženýr Alexandr Sizov.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám