Hlavní obsah

Za Brežněva a Stalina nám bylo nejlépe, teskní Rusové v průzkumu

Moskva

Rusové považují za nejpřínosnější období v minulém století éru Josifa Stalina (vládl od 20. let do roku 1953) a Leonida Brežněva (v čele SSSR byl v 60. až 80. letech). Vyplývá to z průzkumu, který zveřejnila ruská nezávislá sociologická služba Levada. Nejhůře hodnotí státnické kvality Michaila Gorbačova a Borise Jelcina, kteří v Kremlu vládli od poloviny 80. do konce 90. let.

Foto: Profimedia.cz

Leonin Iljič Brežněv na 25. sjezdu KSSS v roce 1976

Článek

Z průzkumu, v němž se měli dotázaní vyjádřit ke kvalitám státníků vládnoucích ve 20. století, vyšel nejlépe Brežněv. Pozitivní názor na jeho éru má 51 procent Rusů, negativní 18 procent. Zhruba stejně odpovídali dotazovaní v obdobném průzkumu v roce 1999. Za Brežněva panovala v Sovětském svazu relativní stabilita a nedošlo k žádným velkým přelomům.

Kritici Brežněva obviňují ze zavedení neostalinismu, pěstování kultu vlastní osobnosti a stupňování zbrojních závodů. Přičítá se mu odpovědnost za okupaci Československa v roce 1968.

Stále příznivější hodnocení Stalina

Stalinovu éru vnímá jako přínosnou 40 procent Rusů, jako zavrženíhodnou 38 procent. Před 17 lety přitom hodnotilo Stalina pozitivně jen 18 procent dotázaných, negativně zato 57 procent. Průzkum potvrdil společenské tendence v Rusku, které směřují ke stále příznivějšímu hodnocení diktátora. Zřejmě to souvisí s pozorností, která se věnovala loni velkolepým oslavám sedmdesátého výročí vítězství nad nacisty.

Stalin je historiky považován za jednoho z nejkrutějších diktátorů v celých dějinách lidstva. Počet obětí jeho vlády patrně nebude nikdy přesně znám, ale podle odborníků má zřejmě na svědomí životy více občanů Sovětského svazu než zahynulo za druhé světové války.

Hodnocení Nikity Chruščova, který stál v čele sovětských komunistů v letech 1953 až 1964 a za jehož vlády byl odhalen Stalinův kult osobnosti a část Stalinových zločinů, zůstává stabilní. Před 17 lety i letos jeho éru označila za přínosnou skoro třetina dotázaných.

Gorbačov a Jelcin pohořeli

První ruský prezident Jelcin a poslední sovětský prezident Gorbačov vyšli z průzkumu špatně. Na Jelcina vzpomíná v dobrém 11 procent Rusů, 68 procent vnímá období jeho vlády negativně. Gorbačov se pozitivně zapsal do vědomí 12 procent dotázaných, negativně do vědomí 67 procent.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Renomé posledního ruského monarchy Mikuláše II. se postupně zlepšuje, vyplývá z průzkumu. V roce 1999 se k němu hlásilo 19 procent Rusů, nyní už 30 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám