Hlavní obsah

Z vesnic ve střední Itálii nic nezbylo. Místní popisují živoucí peklo

Nursie

Po necelém týdnu zasáhlo střední Itálii další zemětřesení. A tentokrát bylo nejsilnější od roku 1980. Otřesy o síle 6,6 stupně Richterovy škály, které byly cítit od Bologny až po Milán, srovnaly se zemí celé vesnice a připravily tak o střechu nad hlavou desítky rodin. Televize Sky News odvysílala záběry mnichů a otřesených lidí, jak se na kolenou mlčky modlí před sochou svatého Benedikta z Nursie. Právě poblíž tohoto pětitisícového města se nacházelo epicentrum zemětřesení. Místní hovoří o peklu na zemi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pohled ze vzduchu na škody ve městě TolentinoVideo: AP

 
Článek

„Spal jsem zrovna v autě a najednou se přede mnou rozhostilo peklo. Všechno se zhroutilo, k nebi se valily sloupce dýmu. Je to tragédie, úplná tragédie,“ řekl agentuře ANSA starosta obce Ussita Marco Rinaldi. Ussita a okolní vesnice byly těžce poškozeny už zemětřesením z 24. srpna, kdy si přírodní katastrofa vyžádala na tři stovky životů.

Foto: ČTK/AP

Letecký pohled na ruiny městečka Amatrice

Svědci líčí výjevy jako z apokalypsy. Otřesy vyvolaly mezi obyvateli paniku, vyděšení lidé vybíhali do ulic a mezi nimi pobíhali rozzuření štěkající psi. Na televizních záběrech je vidět, jak hasiči z chrámů evakuují vyděšené mnichy a řádové sestry.

Nyní po dalším zemětřesení se starostové tří nejhůře postižených obcí zmůžou už jen na slova zmaru. Jejich vesnice totiž nebyly poškozeny, byly zničeny. „Žádná města už tu nejsou, všechno se zhroutilo,“ konstatoval podle listu The Guardian starosta obce Arquata del Tronto. Také starosta vesnice Arquata Aleandro Petrucci hlásí totální škody. "Arquata už neexistuje, všechno spadlo," citovala jej média.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé se ve městě Norcia bezprostředně po zemětřesení modliliVideo: Reuters

Štěstím v neštěstí bylo paradoxně to, že oblast tento týden již zasáhlo jedno slabší zemětřesení a mnoho obyvatel kvůli obavám z dalších otřesů odjelo k pobřeží nebo alespoň přespávalo v autech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Itálii zasáhlo zemětřeseníVideo: Reuters

Díky tomu nejsou hlášeny žádné oběti na životech a zraněných jsou „jen“ asi dvě desítky. Devět lidí se záchranářům podařilo vyprostit z trosek. Jen ve městě Tolentino v provincii Macerata záchranáři vytáhli ze sutin tři živé.

Italský premiér Matteo Renzi v neděli zrušil veškeré plánované akce a slíbil, že se zasadí obnovu všech zničených domů, kostelů a podniků v postižené oblasti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám