Hlavní obsah

Z válečné zóny každý den utíká přes tisíc Ukrajinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli pokračujícím bojovým operacím na východě Ukrajiny opustily své domovy statisíce lidí. Jen do Ruska jich letos uteklo zhruba 730 000, oznámil v úterý ve své zprávě Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Do jiných ukrajinských regionů boje vyhnaly přes 117 000 lidí.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Členové policejní jednotky samozvané Doněcké lidové republiky sledují na kontrolním stanovišti uprchlíky z města Šachtarsk.

Článek

Více než čtvrtina z uprchlíků, kteří utekli do Ruska, tam žádá o azyl.

„Nejsou to žádní turisté,“ komentoval statistiku evropský ředitel UNHCR Vincent Cochetel. Údaje jsou podle něj důvěryhodné. Lidé z Ukrajiny prchají kvůli bojům mezi armádou a proruskými povstalci na východě země. Turistický ruch, běžný v tomto období, UNHCR do své zprávy nezapočítala, uvedl Cochetel.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Takzvaných vnitřních uprchlíků, tedy osob, které válka vyhnala do jiných ukrajinských regionů, je podle UNHCR 117 000. Každý den své obydlí kvůli válce opouští 1200 lidí.

Počet vnitřních uprchlíků podle Cochetela může být ve skutečnosti větší, protože řada lidí změnu pobytu nenahlásila, mimo jiné z obavy před povoláním do ukrajinské armády.

Ruské úřady o přiznání statusu azylanta požádalo 168 700 lidí, uvádí zpráva UNHCR. Podle ruských médií provizorní tábory pro ukrajinské uprchlíky vyrostly nejen v oblastech při hranicích s Ukrajinou. Programy na pomoc prchajícím Ukrajincům přijaly už oblasti a republiky v ruském vnitrozemí.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Kontrolní stanoviště ukrajinské armády města Debalceve nedaleko Doněcku

Sama ukrajinská vláda v minulých dnech vyzvala obyvatele měst ovládaných separatisty, aby svá obydlí opustili.

Kyjev se tak chce vyhnout civilním obětem během nynější ofenzívy, jejímž cílem je vytlačit povstalce hlavně z velkých měst Doněcku a Luhansku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám