Hlavní obsah

Z tábora v Maďarsku uteklo 300 migrantů, zbylí se bouří

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)
Aktualizováno

Asi 300 migrantů uteklo v pátek ze záchytného tábora u maďarské obce Röszke nedaleko srbsko-maďarské hranice. Běženci prchali k nedaleké dálnici. Část jich policisté zadrželi a vrátili do záchytného tábora, napsal server index.hu. Ostatní migranti, kteří zůstali v táboře, začali protestovat a skandují hesla „Freedom, Freedom“. Do tábora už dorazily policejní posily, uvedl server delmagyar.hu.

Foto: Santi Palacios, ČTK/AP

Policista na srbsko-maďarské hranici u Röszke

Článek

Kromě volání po svobodě migranti také provolávají „Budapešť, Budapešť,” protože se dozvěděli, že jejich kolegové v hlavním městě se odhodlali opustit nádraží Keleti a nastoupit pěší cestu do Rakouska.

Server index.hu uvedl, že migranti v Röszke házeli na policisty kameny a plastové lahve. Policisté, jejichž počet server odhadl na dvě stovky, údajně odpověděli slzným plynem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V přelidněném táboře dochází ke konfliktům poměrně často. Migranti se totiž odmítají registrovat a odevzdávat otisky prstů v obavách, že je pak nepustí do Německa, kam mají většinou namířeno. Policie se je proto snaží z Röszke co nejdříve odvážet autobusy do uprchlických táborů v Debrecenu, v Bicske, Vámosszabadi nebo v Békéscsabě.

Záchytný tábor v Röszke se nachází v těsné blízkosti srbsko-maďarské hranice a má kapacitu 1000 osob. V současnosti se tam však nachází 2800 lidí. Na trase mezi srbskou obcí Chorgoš a Röszke přechází nejvíc migrantů. Bariéra ze žiletkového drátu, která má zabránit přechodu uprchlíků na území Maďarska, je zde totiž na několika místech přerušena.

Mezi zmíněnými obcemi vede železniční trať, po níž jezdí denně dva vlaky.

Server police.hu uvedl, že během čtvrtka překročilo jižní hranice Maďarska 3313 migrantů, z nichž většina přišla do země u Röszke.

Bouřící se uprchlíci na SlovenskuVideo: TV Markíza

Reklama

Výběr článků

Načítám