Hlavní obsah

Z Ruska přejelo na Ukrajinu přes třicet tanků a houfnic

– Kyjev • Aktualizováno

Kolona ruských tanků a houfnic překročila v noci na pátek rusko-ukrajinskou hranici. Uvedl to v pátek mluvčí ukrajinské národní bezpečnostní rady Andrij Lysenko s tím, že se blíží k městu Krasnyj Luč. Podle něj to potvrzuje, že Moskva dál rozmisťuje svá vojska na území Ukrajiny.

Foto: Stringer, Reuters

Ruské tanky v západoruském městě Vesjolaja Lopan zhruba 12 kilometrů od ukrajinské hranice

Článek

„Nepřestaly dodávky vojenského vybavení a přesun živé síly z Ruské federace do oblasti, kde probíhá protiteroristická operace (ATO),“ řekl podle Ukrajinské pravdy v pátek Lysenko.

„Například včera byl zaznamenán pohyb vojenské techniky – 32 tanků, 16 houfnic D30 a 30 kamazů s municí a živou silou – z Ruska ve směru na město Krasnyj Luč v Luhanské oblasti,“ popsal poslední narušení ukrajinských hranic Lysenko.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Současně potvrdil, že přes hraniční přechod Izvaryne přejela z území Ruské federace na Ukrajinu kolona nákladních automobilů, mezi nimiž byly spatřeny i tři mobilní radarové systémy.

„Přesuny techniky a ruských žoldnéřů k linii fronty pokračují. Síly ATO připravují adekvátní akce podle dalšího vývoje situace,“ dodal Lysenko.

Podle agentury AFP také uvedl, že navzdory klidu zbraní boje na východě země pokračují a že za posledních 24 hodin padlo pět ukrajinských vojáků a dalších 16 utrpělo zranění.

Obavy NATO 

Nad přesouváním ruské bojové techniky na Donbas a soustřeďováním ruské vojenské síly u hranic vyjádřila znepokojení Severoatlantická aliance. "Bereme na vědomí zprávy o přechodu ruských tanků a vojáků přes hranice s Ukrajinou a analyzujeme je. Můžeme potvrdit nedávný nárůst počtu vojsk a výzbroje podél východních ukrajinských hranic," řekl agentuře Reuters mluvčí aliance.

"Pokud se pohyb ruských vojsk potvrdí, půjde o další důkaz ruské agrese a přímého vměšování s cílem destabilizovat situaci na Ukrajině," konstatoval mluvčí.

Ukrajinci se chlubí protiútokem a osvobozením zajatců

Jeho zpráva následovala poté, co velení protiteroristické operace (ATO) oznámilo, že se podařilo zlikvidovat dvě stě separatistů, kteří ostřelovali doněcké letiště: „Bojovníci, kteří včera vedli palbu na pozice ukrajinských vojáků v oblasti doněckého letiště, byli zničeni dělostřeleckou palbou sil ATO. Podle ověřených informací byly palbou zničeny nebo poškozeny čtyři tanky separatistů, dva obrněné transportéry BTR, dvě houfnice D30, jeden transportér BMP a do dvou set bojovníků.“

Ukrajinský prezident Petr Porošenko v pátek oznámil, že se ze zajetí separatistů podařilo osvobodit devět Ukrajinců. „Ze zajetí bylo osvobozeno devět Ukrajinců z Luhanské oblasti, sedm vojáků a dva civilisté,“ uvedl prezident podle Ukrajinské pravdy na Twitteru, aniž by napsal, za jakých okolností a kde se podařilo zajatce osvobodit. Zprávu proto nešlo ověřit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám