Hlavní obsah

Z francouzských vinic mizí nejlepší hrozny, může je krást mafie

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Ve Francii, Německu a USA v uplynulých dnech zaznamenali další případy krádeže vinných hroznů z vinohradů. Během pár hodin z nich zmizí celá úroda. Podle deníku The Daily Telegraph si zloději vybírají vybrané odrůdy a za krádežemi by mohla stát ruská mafie.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zloději vyplení vinohrad během noci a vinaře připraví o celoroční úsilí, přičemž ho přivedou na pokraj finančního krachu, protože pojištění se většinou nevztahuje na ovoce před jeho sběrem. Převažuje názor, že zloději jsou profesionálové, kteří se v oboru pohybují.

Britský list citoval francouzského detektiva ze zvláštního oddělení zabývajícího se těmito případy, jenž hovoří o „vinné mafii“, která cílí na „některé nejvybranější druhy“. „Nepochybně máme co do činění s gangy, které kradou na objednávku trhu s nejvybranějším zbožím, jako jsou obrazy starých mistrů a antikvární předměty,“ dodal s tím, že by za krádežemi mohla být ruská mafie.

Poslední případ krádeže ve Francii, který list citoval, se udál minulý víkend u  Villeneuve-les-Beziers na jihovýchodě země. Z vinohradu výrobce Rolanda Cavailleho zmizelo 35 tun révy Cabernet Sauvignon. „Když jsem šel ráno na prohlídku vinohradu, nemohl jsem uvěřit svým očím. Nic v něm nebylo. Byly to jedny z nejlepších hroznů na trhu,“ řekl. Podobných případů zaznamenali v jednom z předních regionů Languedoc-Roussillon hned několik.

Stejný nájezd zlodějů zažila v úterý v noci také vinice u Hamburku. Zmizelo 80 až 90 procent vysoce kvalitních hroznů. Stalo se tak jeden den před plánovaným sběrem. V americkém státě Washington zase minulý týden zmizelo z vinice 900 kilo révy. Zloději šli po jednom konkrétním druhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám