Hlavní obsah

WHO: Omikron představuje globální riziko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Nová varianta koronaviru omikron přestavuje „velmi vysoké“ globální riziko, varovala v pondělí Světová zdravotnická organizace (WHO) podle agentury Reuters. Neuvedla ale konkrétně, v čem toto riziko spočívá.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Test na koronavirus

Článek

„Omikron má bezprecedentní počet mutací popisujících s-protein. Některé z nich vyvolávají obavy kvůli možnému dopadu na šíření pandemie,“ uvedla WHO. „Celkové globální riziko spojené s novou, obavy vzbuzující variantou (VOC) omikron je vyhodnoceno jako velmi vysoké.“

Podle WHO je nutné další zkoumání této varianty, o níž se toho mnoho neví. Hlavně je potřeba zjistit, zda má omikron schopnosti obejít imunitní reakci organismu vyvolanou dosud podávanými vakcínami nebo získanou po prodělání covidu-19 vyvolaného jiným kmenem koronaviru SARS-CoV-2.

Nová varianta není katastrofa, říká britský odborník

Koronavirus

Více dat by mělo být známo během několik příštích týdnů, dodala WHO. „Nákazy a případy covidu-19 se očekávají i u očkovaných osob, třebaže v malém a předpověditelném podílu.“

Na omikron by nicméně měly zabírat léky používané pro léčbu covidu, protože většina je jich symptomatických.

Lékařka z JAR popsala nezvyklé příznaky nákazy omikronem

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám