Hlavní obsah

WHO: Druhý rok pandemie bude vražednější

– Ženeva/Londýn

Světová zdravotnická organizace v pátek varovala, že druhý rok pandemie bude mnohem vražednější než první. Důvodem jsou mutace, které se objevily, a silné postižení Indie a Brazílie. Británie kvůli indické mutaci, která je nakažlivější než britská, už zkracuje u ohrožených skupin dobu mezi podáním první a druhé dávky.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus

Článek

„Jsme na cestě, kdy druhý rok této pandemie bude mnohem vražednější než první,“ řekl generální tajemník WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Podle sobotních údajů Univerzity Johnse Hopkinse si pandemie zatím vyžádala 3,358 milionu mrtvých.

V Indii aktuálně každý den přibývá tolik nových případů, kolik v celém zbytku světa. Zatím tam evidují přes 266 000 obětí, víc jich má jen Brazílie (432 tisíc) a USA (585 tisíc).

Vakcíny chudým zemím místo očkování dětí 

Ghebreyesus proto vyzval vyspělé země, aby zvážily své plány očkovat děti a místo toho daly vakcíny chudším zemím: „Rozumím, proč některé země chtějí očkovat své děti a adolescenty, ale právě teď je vyzývám, aby to znovu zvážily a místo toho věnovaly vakcíny do COVAXu.“ COVAX je program podpory očkování proti koronaviru v chudých zemích.

Ani my nechceme diváky kontrolovat, ozývají se divadelníci a festivaly

Domácí

WHO upozornila, že se budou objevovat další mutace, ale její šéfka pro boj s covidem Maria van Kerkhoveová dodala, že s přibývajícími dalšími variantami „víme co dělat“.

Indická mutace aktuálně ohrožuje plán rozvolňování ve Velké Británii, přiznal premiér Boris Johnson. Podle něj může způsobit „vážné narušení“ tohoto plánu zejména v ohledu závěrečného uvolnění naplánovaného na 21. června, i když o tom nechtěl předem spekulovat.

Johnson je z indické mutace nervózní

Koronavirus

Kvůli indické mutaci se také v Británii zkracuje odstup mezi podáním první a druhé dávky u lidí nad 50 let nebo s chronickými nemocemi z 12 na osm týdnů.

I když se to zatím nepotvrdilo, britská skupina vědců SAGE, která radí vládě, varovala, že indická mutace se může snáze přenášet než britská B.1.1.7: „Je vysoce pravděpodobné, že je tato varianta přenositelnější než B.1.1.7 a je reálná možnost, že je přenositelnější o 50 procent víc,” uvedla skupina.

Reklama

Výběr článků

Načítám