Hlavní obsah

Wales chystá lockdown

Právo, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cardiff

Wales od pátku vstoupí do „krátkého a ostrého” lockdownu. Trvat bude až do 9. listopadu. Uvedl to tamní ministerský předseda Mark Drakeford. Podle něj by jinak zdravotní systém nezvládl nápor nakažených.

Foto: Carl Recine, Reuters

Wales čeká karanténa

Článek

Lidé budou muset od pátku zůstat doma. Hospody, restaurace a veškeré obchody, které nejsou nezbytné, se uzavřou. Do škol se vrátí pouze určité skupiny studentů, a to za velmi přísných podmínek.

Vnitřní i venkovní shromáždění se budou moci konat pouze za předpokladu, že se jich účastní členové jedné domácnosti. Kulturní a volnočasové akce tak na čas končí.

Komunitní centra, knihovny, ale i sběrné dvory zůstanou zavřené. Svatostánky budou otevřeny pouze pro svatby a pohřby, standardní mše jsou zrušeny.

Ve Walesu omylem zveřejnili osobní údaje všech pacientů s koronavirem

Zahraniční

Ohnivzdorné uzavření

Rozhodnutí přichází poté, co ve Walesu začal prudce růst nejen počet nakažených, ale také hospitalizovaných. Dosud v zemi platilo 17 lokálních lockdownů, podle Drakeforda to už ale ke zpomalení nákazy nestačí. „Dočasný a ohnivzdorný lockdown bude krátký a ostrý úder, který by nám měl pomoct přetočit hodiny, dát více času a zpomalit šíření viru,” řekl.

V opačném případě by podle něj hrozilo zhroucení zdravotnického systému NHS.

Všechny velšské univerzity pokračují v kombinaci prezenční a distanční výuky. Lidé, kteří žijí sami, případně rodiče samoživitelé, se mohou po dobu lockdownu sestěhovat s jinou domácností.

Wales eviduje již po sedm dní 130 případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel. Zhoršující situace si minulý týden všiml i americký prezident Donald Trump. Sdílel příspěvek moderátorky Fox News, která napsala, že pod vedením Joea Bidena se z Ameriky stane Wales.

Biden udělá z Ameriky Wales, napsala moderátorka

Volby USA

Reklama

Výběr článků

Načítám