Hlavní obsah

Ve Walesu omylem zveřejnili osobní údaje všech pacientů s koronavirem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Osobní data všech obyvatel Walesu, kteří měli od konce února do konce srpna pozitivní test na koronavirus, se omylem objevila na veřejně dostupné webové stránce. Šlo o informace týkající se 18 105 obyvatel Walesu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na velšský státní zdravotnický systém.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Odběr vzorků pro test na covid-19. Ilustrační foto

Článek

Únik dat způsobila lidská chyba, přiznal zdravotnický úřad. Osobní data se 30. srpna objevila na veřejně dostupné webové stránce velšského zdravotnického systému a dvacet hodin byla online. Za tu dobu měla stránka 56 zhlédnutí.

Velšský státní zdravotnický systém uvedl, že u většiny - konkrétně u 16.179 lidí - byly zveřejněny iniciály, data narození, geografické údaje a pohlaví. Podle úřadu je tudíž riziko identifikace jednotlivých lidí nízké.

Přestaňte nám tleskat, začněte platit, demonstrovali zdravotníci v Londýně

Zahraniční

Ovšem u 1926 obyvatel pečovatelských domovů a sociálního bydlení unikly také jejich adresy, čímž se riziko identifikace zvyšuje.

Velice litujeme

"V tuto chvíli není důkaz o tom, že by data byla zneužita. Nicméně uznáváme, že to vyvolá obavy a strach. Velice litujeme, že se nám tentokrát nepodařilo ochránit důvěrné informace velšských obyvatel," uvedl velšský státní zdravotnický systém v prohlášení. Úřad dodal, že podnikl kroky, aby se v budoucnu podobný incident neopakoval a že se případem bude zabývat externí vyšetřování.

Reklama

Výběr článků

Načítám